SURSE NATURALE OMEGA 3

SURSE NATURALE DE OMEGA 3. Acizii grași nesaturați Omega 3 sunt ideali pentru o bună funcționare a inimii sau a creierului, ajută la reglarea metabolismului și luptă împotriva colesterolului ”rău”. Printre sursele naturale de Omega 3 se numără semințele, uleiurile vegetale sau peștele.

Surse naturale de Omega 3Acizii grași de Omega 3 sunt utili în bolile precum: astmul, diabetul, colesterolul mărit, artrita, osteoporoza, unele tipuri de cancer, probleme ale pielii, tensiune mărită, probleme de atenție, probleme depresive, probleme digestive sau probleme de vedere.

Acizii grași Omega 3, mai precis EPA și DHA, se întâlnesc în peștele gras (hering, ton, somon, macrou) sau în uleiul de pește. În general, uleiul de pește sub formă burtă are 18% EPA și 12% DHA. ALA, celalălt tip de Omega 3, se întâlnește în semințe de in, de rapiță, nuci, boabe de soia, spirulina sau fasolea.

Asociația Americană a Inimii recomandă ca dieta alimentară zilnică să includă surse de Omega 3: pește gras – somon, hering, sardine sau ton – cel puțin de două ori pe săptămână. În timp ce aceste alimente sunt extrem de bogate în acizii grași Omega 3, ele dețin pericolul contaminării cu mercur – așadar, trebuie să ai grijă de ceea ce scrie pe ambalajul peștelui cumpărat la conservă, din magazin.

Resurse importante de Omega 3 conțin:

- varza de Bruxelles;
- iarba grasă;
- hummus;
- uleiul de pește;
- semințele de in;
- uleiul de perilla;
- semințele de chia;
- conopida;
- peștele;
- fasolea;
- nucile;
- tofu;
- dovlecelul;
- spirulina.

Peștele conține EPA și DHA, esențiali pentru sănătatea inimii sau pentru prevenirea apariției cheagurilor de sânge. Uleiul de pește este foarte consumat în țările asiatice, însă ar trebui introdus în alimentație constant, având aceleași proprietăți ca peștele în sine, doar că într-o cantitate mai concentrată.

Semințele sunt bogate în fibre, au un rol important în scăderea colesterolului, a stimulării imunității sau a prevenirii constipației. Aici pot fi introduse semințele de in (sau uleiul de in) – ele se consumă în starea lor naturală, în iaurt, în lapte sau în mâncarea preparată de zi cu zi.

Semințele de Chia sunt extrem de hrănitoare, se introduc în sosuri sau salate.

Nucile ajută la prevenirea artritei reumatoide, a astmului, la bolile de inimă și la cele de ordin neurologic.

Spirulina – acea algă verzuie – ajută organismul prin menținerea colesterolului în limite normale, dar și pentru funcționarea membranelor celulare; spirulina se găsește pe piață sub formă de suplimente alimentare.

Fasolea are, de asemenea, rol în stabilizarea colesterolului și împiedică dezvoltarea ”grăsimii” pe artere și vase de sânge.

Verdețurile sunt și ele surse de Omega 3 – de aceea, este indicată o dietă bogată în spanac, salată, broccoli, varză de Bruxelles sau salată.

Uleiul de Perilla se poate integra în crema zilnică (utilitate cosmetică), dar și în mâncăruri. Perilla este o plantă aromatică, de origine asiatică, iar uleiul extras din ea se găsește la plafar.

Varza de Bruxelles conține și acid folic, vitamina A, vitamina C, are ”soldați” puternici antioxidanți, de aceea este atât de căutată – previne apariția cancerului de plămâni, de colon, stimulează funcționarea inimii sau ajută la dezvoltarea sănătoasă a fătului când femeia este însărcinată.

Conopida conține substanțe nutritive importante pentru sănătate – se poate consuma în salate, ca garnitură.

Dovlecelul conține fosfor, potasiu, vitamina A, magneziu sau vitamina B9. Poate fi preparat ca garnitură, fiert, pe grătar, cu sau fără coajă. Specialiștii recomandă consumarea lui fără a fi decojit, pentru că acolo se găsesc mai mulți nutrienți decât în pulpă.

Iarba grasă conține, în afară de Omega 3, și vitamina A, potasiu, fier sau calciu. Planta are o tulpină cărnoasă și frunzele suculente. Poate fi consumată sub formă de salată și aduce beneficii, printre altele, sistemului digestiv.

Tofu este o pastă preparată din soia, este ideal la prepararea sosurilor, a dressingurilor sau se folosește pentru înlocuirea lactatelor în diverse rețete de înghețată.

Hummusul se face din năut, la care se adaugă sosul de susan. Acestea conțin o cantitate importantă de Omega 3, ideală aportului de nutrienți.

Nu doar peștele conține Omega 3, ci destule plante. Trebuie să știi cum să le combini și cu ce să le asociezi pentru a-ți încânta gusturile și pentru a ajunge la aportul necesar de vitamine, minerale de care corpul tău are nevoie.

7 surse de omega 3

7 surse cele mai bune de grăsimi omega-3

Probabil că nu ai destul de multe grăsimi în organism. Iată cum poți schimba asta. Adulții americani obișnuiți primesc mai puțin de 1 gram de acizi grași omega-3 pe zi. Studiile arată că omega-3 pot face tot felul de lucruri uimitoare pentru corpul tău, cum ar fi: Reduce inflamația, care […] mai mult »

macrou 2

Dieta bogată în acizi graşi omega3

Pentru o bună funcţionare a organismului şi pentru păstrarea echilibrului şi a stării de sănătate, aportul de acizi graşi omega 3 este extrem de important. Acizii graşi omega 3 sunt acizi esenţiali ce nu pot fi produşi de organismul uman. Acesta este motivul pentru care trebuie acordată o  importanţă majoră […] mai mult »