5 sfaturi pentru o piele sănătoasă și cu aspect tineresc

O alimentație diversificată și echilibrată este cheia unui ten sănătos și cu aspect ferm și frumos, care sfidează trecerea timpului. Desigur că asta înseamnă să eliminați sau măcar să reduceți zahărul din dietă, grăsimile nesănătoase și cantitatea excesivă de sodiu, dar totodată înseamnă să optați și pentru metode de gătit mai sănătoase, cum ar fi sotat, gătit la cuptor sau la aburi.

Iată câteva recomandări dietetice pe care le puteți lua în considerare dacă ceea ce vă doriți este o piele suplă, elastică și sănătoasă:

Includeți mai mult cupru în regimul alimentar. Cuprul este necesar pentru a lega colagenul și elastina, componentele principale care oferă pielii elasticitate și suplețe. Ficatul, stridiile și crustaceele sunt surse excelente de cupru. În mod surprinzător, și ciocolata neagră este o sursă foarte bună de cupru. Nu uitați nici de cerealele integrale (orz, quinoa, grâu integral), nuci (nuci românești, migdale, alune, caju), semințe (de susan, de dovleac, de floarea-soarelui), ciuperci, leguminoase (fasole verde, soia, linte, fasole uscată, mazăre, năut), frunzoase (spanac, varză kale, sfeclă de pețiol și, în general, frunzoasele pe care le găsiți în pungile de salate gata pentru consum), legume (dovlecei, sparanghel, vinete, roșii, cartof dulce, ardei gras, fenicul, varză de Bruxelles, sfeclă, avocado).

Biotina joacă un rol esențial pentru sănătatea pielii. Este un membru al complexului B, fiind numită și vitamina H, h-ul venind de la „Haar und Haut”, ceea ce s-ar traduce prin „păr și piele”. Dacă suferiți de dermatită sau vă confruntați cu piele uscată, cu subțierea părului, cu pierderea culorii părului sau aveți unghii uscate și fragile, atunci este posibil să aveți un deficit de biotină. Găsiți suplimente de biotină într-un megastore farmaceutic online, dar și în surse alimentare, cum ar fi gălbenuș de ou, ficat, carne de porc, soia, nuci, pâine integrală și ovăz.

Consumați mai multă apă. Un semn distinctiv al înaintării în vârstă este pielea uscată. În timp ce genetica influențează nivelul de grăsime al pielii, diminuarea producției de hormoni, deteriorarea solară și alți factori care țin de alimentație și de stilul personal de viață contribuie la capacitatea pielii de a-și menține hidratarea. Este foarte important să consumați mai multă apă dacă vă doriți o piele suplă și mai puțin ridată. Este bine să încercați să beți cel puțin 1,5 l de apă pe zi și să consumați alimente bogate în apă și alte lichide sănătoase, cum ar fi ceaiuri neîndulcite sau băuturi vegetale. De asemenea, trebuie să aveți grijă la ce cantitate de alcool și de cafea consumați, deoarece alcoolul duce la umflarea pielii, iar cofeina o usucă. În lunile reci și uscate de iarnă, puteți folosi un umidificator în dormitor, pentru a crește nivelul de umiditate din aer, umiditate care va fi de mare ajutor pielii.

Reduceți consumul de grăsimi saturate și parțial hidrogenate. Majoritatea alimentelor ambalate și procesate conțin grăsimi parțial hidrogenate. Aceste grăsimi nu sunt deloc eficiente pentru construirea membranelor celulare și conduc către o piele uscată și lăsată. Încercați să limitați consumul acestor alimente. Preparați un sos de salată folosind oțet balsamic și ulei de măsline, în loc de maioneză. Când sotați, folosiți ulei de măsline în loc de unt. Dacă doriți o gustare, optați pentru unt de arahide, unt de migdale și alte unturi de nuci.

În cele din urmă, consumați mai multe grăsimi esențiale Omega-3. Dietele noastre alimentare includ mult prea multe grăsimi Omega-6 și prea puține grăsimi Omega-3. Acest dezechilibru duce la inflamații care pot agrava tot felul de afecțiuni ale pielii. Grăsimile bune ajută la combatarea afecțiunilor inflamatorii, cum ar fi eczema și acneea. Încercați să consumați mai mult somon, păstrăv curcubeu, ton, halibut, hering, sardine, nuci, migdale, caju și ouă organice. În mod ideal, ar trebui să consumați zilnic 1.000-1.500 mg de Omega-3.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*