Cât de important este consumul de pește pentru sănătatea inimii?

Peștele este o sursă excelentă de proteine și, spre deosebire de carnea cu un procent mai ridicat de grăsime, peștele nu este bogat în grăsimi saturate. În schimb, peștele se remarcă prin conținutul însemnat de acizi grași Omega-3. Dintre multele beneficii prin care impresionează acizii grași Omega-3, poate că cel mai mult se discută despre cum anume acești acizi pot susține o bună sănătate a inimii.

Se știe acum cu certitudine că acizii grași Omega-3 sunt benefici atât persoanelor care nu suferă de boli de inimă, dar și celor care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare sau care deja se confruntă cu boli cardiovasculare. Un număr mare de cercetări au arătat că acizii grași Omega-3 reduc riscul de aritmii, adică acele bătăi anormale ale inimii care pot duce la moarte subită. De asemenea, acești acizi scad nivelul de trigliceride, încetinesc rata de depunere a plăcii aterosclerotice și scad tensiunea arterială.

Cum putem introduce acizi grași Omega-3 în dieta alimentară?

Specialiștii internaționali recomandă consumul de pește – în special pește gras – de cel puțin două ori pe săptămână. Fiecare porție de pește ar trebuie să aibă undeva la 120-160 de grame sau aproximativ ¾ cană de fulgi de pește. Speciile de pește cele mai bogate în acizi grași Omega-3 includ somonul, macroul, heringul, sardinele și tonul.

Pe de altă parte, sunt de evitat peștii mari, peștii răpitori și mamiferele marine. În cazul acestor specii, apare problema nivelurilor ridicate de mercur, de bifenili policlorurați, de dioxine și de alți contaminanți de mediu. Printre altele, evitați și consumul de rechini, de pește-spadă, dar și de ton proaspăt, deoarece aceste specii conțin niveluri ridicate de mercur.

În general, beneficiile și riscurile consumului de pește variază în funcție de stadiul de viață al unei persoane. De exemplu, copiii și femeile însărcinate trebuie să evite consumul acestor pești cu un nivel ridicat de mercur, dar să consume până la 320 de grame de pește pe săptămână dintr-o varietate de pești și crustacee care au un nivel mai scăzut de mercur, așa cum este tonul conservat, somonul și somnul. Tot cercetările arată că în cazul bărbaților de vârstă mijlocie și seniorilor, dar și în cazul femeilor aflate la menopauză, beneficiile consumului de pește depășesc cu mult riscurile potențiale atunci când cantitatea de pește consumată se încadrează în limita celor 320 de grame de pește pe săptămână.

Consumul unei varietăți de pești va ajuta la reducerea oricăror efecte adverse cauzate de poluanții de mediu. Cele mai consumate specii de pește și crustacee cu un conținut scăzut de mercur includ creveții, tonul conservat, somonul și somnul.

Suplimentele alimentare de acizi grași Omega-3 – cât sunt de benefice?

Este de preferat să ne îmbogățim regimul alimentar cu acizi grași Omega-3 proveniți din alimente. Cu toate acestea, este posibil ca persoanele care suferă de boli coronariene să nu obțină o cantitate suficientă de acizi grași Omega-3 doar consumând pește.

În cazul persoanelor care suferă de boli coronariene, dar și în cazul copiilor și femeilor însărcinate care au la dispoziție o gamă restrânsă de pește cu un conținut scăzut de mercur, este recomandată administrarea suplimentelor cu Omega-3, așa cum sunt suplimentele Lysi. Deși astfel de suplimente se pot achiziționa fără prescripție medicală, cel mai bine este să discutați cu medicul personal pentru a ști care este cantitatea corespunzătoare de acizi grași Omega-3 de care aveți nevoie. La rândul lor, persoanele care prezintă un nivel ridicat de trigliceride, din nou ar putea consuma suplimente, precum sunt suplimentele Omega-3 Forte.

Totuși, pacienții care își administrează mai mult de 3 grame de acizi grași Omega-3 din suplimente trebuie să facă acest lucru doar la recomandarea și sub îngrijirea medicului personal. Există riscul ca o cantitate prea mare de acizi grași Omega-3 să provoace sângerări excesive.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*