Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet de tip II se văd nevoite să efectueze câteva modificări ale stilului personal de viață, iar asta este adesea o provocare. Se poate impune nevoia unui program regulat de sport, administrarea unui tratament medicamentos, monitorizarea nivelului glicemiei sau regândirea regimului alimentar. Din fericire, nu este deloc dificil să facem anumite schimbări în privința alimentelor pe care suntem obișnuiți să le consumăm.
O modalitate ușoară de a avea mai multă grijă de starea personală de sănătate atunci când suferiți de diabet de tip II constă în consumul frecvent de pește și fructe de mare. Oricum, specialiștii în nutriție ne recomandă tuturor să consumăm cel puțin 350 de grame de pește săptămânal, însă diabeticii cu atât mai mult ar trebui să includă peștele în dieta lor. Există câteva motive solide pentru care peștele și fructele de mare sunt de nelipsit din regimul unei persoane cu diabet de tip II.
Peștele nu conține carbohidrați
Pacienții sunt diagnosticați cu diabet de tip II atunci când organismele lor au probleme în procesarea insulinei, un hormon care ajută celulele noastre să transforme glucoza în energie. Când glucoza nu poate fi utilizată corect, se acumulează în sânge, conducând la unele consecințe grave pe termen lung, cum ar fi boli de inimă, boli de rinichi și leziuni ale nervilor. Asta înseamnă că alimentele care nu conțin glucoză sunt cele mai indicate pentru un diabetic, iar peștele, la fel ca și alte tipuri de carne, se încadrează în categoria alimentelor fără glucoză. Nu conține carbohidrați și, prin urmare, nu crește nivelul glicemiei.
Peștele are un conținut scăzut de grăsimi trans și saturate
Ceea ce diferențiază peștele de celelalte produse din carne este faptul că prezintă un conținut scăzut de grăsimi trans și saturate. Pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, acesta este un beneficiu uriaș. Menținerea unei greutăți corporale adecvate, a sănătății inimii și a nivelurilor scăzute de colesterol reduce riscul multor complicații asociate diabetului. Sigur, asta nu înseamnă că peștele nu conține grăsimi. Conține grăsimi nesaturate și, prin urmare, benigne.
Peștele conține acizi grași esențiali Omega-3
Acizii grași esențiali Omega-3 sunt uimitori atunci când vine vorba de combaterea bolilor de inimă, a colesterolului și a tensiunii arteriale ridicate. Iată un alt motiv pentru care peștele este un aliment ideal pentru persoanele care se luptă cu diabetul, precum și pentru acei dintre noi care facem eforturi să prevenim diabetul. Nenumărate studii au arătat că persoanele care consumă rar pește sunt mai predispuse să dezvolte diabet de tip II. În plus, ratele crescute de diabet sunt adesea legate de rate crescute de obezitate, iar peștele este un aliment foarte slab.
Ce specii de pește ar trebui să consume diabeticii?
Peștele cel mai slab este peștele care are carnea albă atunci când este gătit. Pe de altă parte, peștii care sunt mai roz, așa cum este somonul, prezintă o cantitate mai mare de grăsime, ceea ce înseamnă că are un conținut mai bogat de Omega-3. La fel de recomandate sunt și suplimentele alimentare Omega-3, pe care le puteți găsi sub formă de capsule. În general, peștele slab cu carnea albă ajută la menținerea greutății corporale, în timp ce peștele gras susține sănătatea inimii și scade tensiunea arterială.
Content Manager la divizia de publishing a grupului Creative Art.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.