De ce au nevoie copiii de ulei de pește

Dacă ne gândim la ritmul haotic al vieții moderne, este de înțeles că devine tot mai dificil să oferim copiilor noștri mese bogate în preparate pe bază de pește, fie că ne gândim la pește gratinat, pește pregătit la cuptor cu legume sau la simple chifteluțe de pește. Foarte multe familii se rezumă la mâncăruri care se pregătesc cât mai rapid și, așa se face, că majoritatea copiilor nu consumă pește atât de des pe cât ar trebui.

Prin urmare, părinții sunt sfătuiți să includă în dieta copiilor suplimente cu ulei de pește sau comprimate masticabile cu ulei de pește, astfel încât cei mici să beneficieze de o dietă echilibrată și de o bună stare de sănătate, în ciuda agitației de zi cu zi. Iar dacă ne gândim la femeile însărcinate, ele cu atât mai mult au nevoie de ulei de pește pentru a împiedica defectele congenitale și pentru a susține dezvoltarea creierului și funcției vizuale a fătului.

Ce este uleiul de pește?

Uleiul de pește este o formă de acizi grași Omega-3 extrași din țesuturile peștelui gras. Se poate vorbi despre trei tipuri de acizi grași Omega-3, și anume ALA, EPA și DHA. Acizii ALA se găsesc în surse vegetale, în special semințe și nuci, în timp ce acizii EPA și DHA se găsesc în pește, fructe de mare și alge. Tonul, somonul, heringul, macroul și ficatul de cod sunt surse excelente de acizi grași Omega-3.

Uleiul de pește oferă o paletă amplă de beneficii sugarilor, copiilor de vârstă mică, școlarilor și adolescenților. Conform studiilor de specialitate și a cercetărilor privind cele mai sănătoase diete pentru copii, s-a constatat că un regim alimentar potrivit pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor include fructe și legume proaspete, dar și proteine și grăsimi sănătoase. Pe de o parte, proteinele ajută la repararea țesuturilor, în timp ce grăsimile sănătoase ajută la funcționarea normală a inimii și nervilor.

Peștele este sursa cea mai bună de proteine și grăsimi sănătoase Omega-3. În ciuda acestui aspect, nu puțini sunt părinții care se plâng că celor mici nu le place peștele. În aceste cazuri, cele mai la îndemână sunt suplimentele de acizi grași Omega-3, comprimatele masticabile aromate sau uleiul de pește, care oferă aceleași beneficii ca un pește gătit.

Beneficiile uleiului de pește la copii

Uleiul de pește oferă o serie de beneficii copiiilor de toate vârstele, iar dacă un copil este diagnosticat cu tulburare de spectru autist sau cu ADHD, cu atât mai mult este indicat consumul de pește sau îmbogățirea dietei cu ulei de pește.

Uleiul de pește susține dezvoltarea creierului. Potrivit studiilor, copiii ale căror mame au consumat ulei de pește în perioada sarcinii și alăptării, deprind abilitățile motorii fără probleme, se confruntă cu mai puține probleme emoționale și comportamentale și au un risc redus de probleme neurologice.

Multe alte studii clinice au demonstrat că foarte mulți copii cu un nivel scăzut de acizi grași DHA și EPA prezintă simptome de ADHD, suferă de lipsă de concentrare, de tulburări de somn și prezintă probleme de învățare. În cazul lor, o dietă bogată în ulei de pește va reduce simptomele de ADHD și va contribui la o mai bună putere de concentrare și învățare.

De asemenea, uleiul de pește susține imunitatea copilului. Printre suplimentele de ulei de pește, uleiul de ficat de cod are un procent foarte ridicat de vitaminele A și D. Dacă copiilor li se administrează acest supliment, nu vor suferi nici de rahitism și nici de alte infecții. Uleiul de pește conține o cantitate mare de vitamina A care ajută la buna funcționare a membranei mucoase și la creșterea și repararea țesuturilor corporale. De asemenea, ajută la digestia bună a proteinelor, la o vedere bună, la dinți sănătoși și un sistem imunitar puternic.

În cele din urmă, uleiul de pește administrat copiilor contribuie la obținerea unei greutăți corporale adecvate, la note mai bune la școală, la combaterea alergiilor, reducerea riscului de schizofrenie, ameliorarea stresului și tratarea dislexiei și dispraxiei.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*