Ulei din ficat de cod – beneficii dovedite științific

Uleiul din ficat de cod este un supliment alimentar foarte nutritiv și, la fel ca multe tipuri de uleiuri obișnuite de pește, este bogat în acizi grași Omega-3, care prezintă multiple beneficii pentru sănătate – beneficii cu care studiile și cercetările științifice încearcă să țină pasul. În rândurile următoare, vom vedea împreună ce au studiile medicale de spus în privința consumului de ulei de ficat de cod.

Pe lângă conținutul bogat în acizi grași Omega-3, uleiul de ficat de cod mai conține și vitaminele A și D, ambele oferind multe alte beneficii pentru starea noastră de sănătate. Cele mai multe tipuri de ulei de ficat de cod, așa cum este și Uleiul de Ficat de Cod Lysi, sunt obținute din ficatul codului din apele Atlanticului. Deși acest ulei este un supliment alimentar, este destul de diferit în comparație cu celelalte tipuri de uleiuri de pește. Uleiul obișnuit de pește este extras din țesuturile unor anumte specii de pește, cum ar fi tonul, heringul, anșoa și macroul, în timp ce uleiul de ficat de cod este extras doar din ficatul de cod. Ficatul este bogat în vitamine solubile în grăsime, cum ar fi vitaminele pe care deja le-am menționat, și anume A și D, care îi oferă acestui ulei o valoarea nutritivă impresionantă.

O singură linguriță de 5 mililitri de ulei de ficat de cod are doar 40 de calorii, 4.5 grame de grăsime, 890 de miligrame de acizi grași Omega-3, 2.1 grame de grăsimi mononesaturate, 1 gram de grăsimi saturate, 1 gram de grăsimi polinesaturate, 90% din cantitatea zilnică recomandată de vitamina A și 113% din necesarul zilnic de vitamina D. Vitamina A îndeplinește numeroase funcții în organism, printre care are grijă de sănătatea ochilor, de sănătatea creierului și de frumusețea pielii. La rândul său, vitamina D are un rol important în menținerea oaselor sănătoase prin reglarea absorbției calciului. Poate nu știați, însă uleiul de ficat de cod a fost folosit timp de secole pentru a ameliora durerea articulară și pentru a trata rahitismul, o boală destul de frecventă în rândul copiilor.

Uleiul de ficat de cod reduce inflamația

Inflamația este un proces absolut natural care susține corpul în lupta sa împotriva infecțiilor și în vindecarea leziunilor. Totuși, în multe cazuri, inflamația ajunge la un nivel scăzut, dar se menține pentru o perioadă destul de îndelungată. Această afecțiune poartă denumirea medicală de inflamație cronică, care este dăunătătoare și care poate crește riscul de hipertensiune arterială și ne poate predispune la numeroase boli, inclusiv boli cardiace. Aici intervine uleiul de ficat de cod.

Acizii grași Omega-3 din uleiul de ficat de cod pot reduce inflamația cronică prin suprimarea proteinelor care o susțin, iar vitaminele A și D, fiind antioxidanți foarte puternici, pot reduce inflamația prin legarea și neutralizarea radicalilor liberi nocivi. Foarte multe studii efectuate arată că persoanele care au un deficit de vitamina A și de vitamina D prezintă un risc mai mare de inflamație cronică.

Uleiul de ficat de cod reduce riscul bolilor cardiace

Bolile cardiace reprezintă principala cauză a deceselor la nivel mondial, afectând peste 17,5 milioane de persoane anual. Sute de cercetări arată că persoanele care mănâncă în mod regulat pește prezintă un risc mult mai scăzut de boli de inimă. Acest efect poate fi atribuit conținutului de acizi grași Omega-3, acizi care au grijă de sănătatea inimii în mai multe moduri. De exemplu, acizii grași Omega-3 care se găsesc în uleiul de ficat de cod pot reduce trigliceridele din sânge cu 15-30%. Mai apoi, zeci de studii au constatat că acizii grași Omega-3 pot reduce tensiunea arterială, în special în rândul persoanelor cu hipertensiune arterială și colesterol ridicat. De asemenea, acizii grași Omega-3 din uleiul de ficat de cod pot crește nivelul de colesterol HDL, adică colesterolul bun, reducând astfel riscul bolilor de inimă. Nu în ultimul rând, studiile efectuate pe animale au arătat că uleiul de ficat de cod poate reduce riscul formării plăcilor în artere. Acumulările de placă îngustează artererele și conduc la atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale.

Uleiul de ficat de cod poate ajuta la tratarea ulcerului și a bolilor de stomac

În cele mai multe cazuri, ulcerul provoacă simptome de greață, durere abdominală  superioară și disconfort. Adesea, ulcerul este cauzat de infecții bacteriene, de fumat, de utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatorii sau de prea multă aciditate în stomac. Din nou, studiile efectuate pe animale arată cu uleiul de ficat de cod, atât în doze mari cât și în doze mici, poate ajuta la tratarea ulcerului, în special ulcerul de stomac și de intestin.

Acum, poți cumpăra online Ulei de Ficat de Cod Lysi-Capsule, Omega-3 LYSI – Capsule, precum și numeroase alte suplimente alimentare.
Accesează https://www.sagasanatate.ro/adulti/ulei-din-ficat-de-cod-lysi-80-capsule.html pentru a afla mai multe detalii despre beneficiile uleiului din ficat de cod și a acizilor grași Omega-3.
 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*