DESPRE OMEGA 3

Alimentația contemporană diferă mult față de metodele de nutriție ale părinților sau ale  bunicilor noștri. Multe din preparatele pe care azi le considerăm banale nu făceau parte din meniul strămoșilor noștri. Stilul de viață schimbat, tehnicile noi de gătit, conduc la o hrană mai puțin naturală, cu diferiți compuși chimic nocivi.

despre omega 3

De aceea este esențial ca pentru o bună funcționare a organismului să consumam acizi grași esențiali.

Orice membrană a celulelor din  corpul nostru conține în structura ei acizi grași esențiali. Acizii grași esențiali nu pot fi sintetizați în  mod natural de organism, de aceea ei trebuie să pătrundă  in corp provenind din alimentatie: pește gras oceanic,  pește de apa dulce (macrou, hering, somon, ton, cod, sardină), semințe și ulei de in , ulei de rapiță, de măsline, de soia,  de nuci.

 Există două tipuri de acizi grași esențiali: omega 3 și omega 6. Acizii grași  omega 3 și omega 6 sunt niște grăsimi care ajută  inima, creierul sau imunitatea. La polul opus acizilor omega 3 se află acizii grași esențiali omega 6,  provenind din uleiul de floarea-soarelui, uleiul de șofrănel,  ulei de germeni de porumb.

Aceste uleiuri au efecte inflamatorii, favorizând apariția bolilor cardiovasculare, a bolilor neurodegenerative, a obezității,  chiar a diabetului. Acizii grași omega 6 nu ar fi atât de nocivi dacă noi nu i-am savura în exces. În acest mod, nutriționiștii discută despre necesitatea păstrării unui echilibru între cele două feluri de acizi grași esențiali.

DESPRE OMEGA 3 - De unde preluam acizii grasi OMEGA 3?

În peștele gras de origine oceanica se găsesc acizi grași esențiali omega 3 cu lanț lung: EPA (acidul eicosapentanenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic).

Uleiul de in, de răpită, de soia, nucile, alunele conțin acizi grași omega 3 cu lanț scurt (acid alfalinolenic − ALA). Dacă nu aveti probleme de sănătate, atunci organismul transformă automat acizii grași omega 3 cu lanț scurt în acizi omega 3 cu lanț lung.

Uleiul de in și cel de canepă sunt cele mai echilibrate în ceea ce priveste raportul dintre acizii grași esențiali omega 3 și omega 6. Uleiul de in conține 55% omega 3 și 17% omega 6, uleiul de canepă − 25% omega 3 și 55% omega 6, uleiul de rapită − 10% omega 3 și 22% omega 6. Pe de altă parte, uleiul de floarea-soarelui sau de germeni de porumb sunt ne-echilibrate  în ceea ce privește acest raport. Uleiul de floarea-soarelui conține 1% omega 3 și 71% omega 6,  iar uleiul din germeni de porumb − 1% omega 3 și 57% omega 6. Excesul de omega 6 impiedică organismul să valorifice în mod adecvat sursele de omega 3.

Unii spun că uleiul de peste este mai bun, că sursă de omega 3. Alții dimpotrivă că uleiurile vegetale sunt mai bune pentru a păstra echilibrul dintre omega 3 și omega 6. Argumente și contraargumente sunt și de o parte și de altă.

Astfel, peștele conține acizi omega 3 − acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentanenoic (EPA), pe care organismul îi folosește atunci când îi primește. Pe de altă parte, uleiul din semințe de in, de cânepă, de rapită conțin acid alfalinolenic (ALA), pe care organismul trebuie să îl valorifice în EPA și DHA pentru a-l putea folosi.

Uleiul de peste provenit din ape reci (somon, hering, macrou, sardine) este bogat în acizi grași esențiali omega 3, însă conține doar  o jumătate din cantitatea de omega 3 pe care ne-o furnizează semințele de in.

Peștele oceanic de apa rece poate fi contaminat cu mercurul care poluează marile si oceanele. Dacă nu avem siguranța că peștele provine din ape nepoluate, atunci nici peștele, nici suplimentele din ulei de peste nu sunt bune. În același timp, mercurul poate reduce efectul cardioprotector al acizilor omega 3. Cu cât peștele consumat face parte dintr-o specie de pesti de mai mari dimensiuni (ton, peste-spadă), cu atât este mai poluat cu mercur. Peștii de mai mici dimensiuni – cum ar fi  macroul, sardinele mici, hamsiile − sunt mai puțin contaminați cu mercur și, în consecință, mai buni pentru a ne asigura necesarul de omega 3. Atenție la peștele înghețat! Acesta își pierde treptat conținutul de omega 3 dacă este păstrat prea mult timp.

Unele studii arată de asemenea că uleiul de peste este mai instabil decât uleiul de in. Uleiul de peste râncezește mai repede decât uleiurile vegetale, iar uleiul de peste alterat este mult mai nociv decât cel vegetal.

DESPRE OMEGA 3 -  Beneficii

Acizii grași omega 3 sunt foarte importanți pentru organismul nostru. Aceștia au multiple beneficii pentru corp și creier, fiind minuțios studiați. Ne putem asigura necesarul de omega 3 prin consumul de pește gras de 2 ori pe săptămână,  din consumul de semințe de in, dar și cu ajutorul suplimentelor alimentare. În continuare sunt prezentate câteva dintre beneficiile dovedite științific ale acizilor grași omega 3. Genul de omega 3 numit DHA este o componentă structurală majoră a creierului și a retinei ochiului. Atunci când nu există suficient DHA, pot apărea probleme de vedere. Obținerea unei cantități minimale de omega 3 a fost legată de reducerea riscului de apariție a degenerescenței maculare, una dintre principalele cauze ale leziunilor oculare permanente și a orbirii.

Acum ceva timp, cercetătorii au observat că în comunitățile consumatoare de pește se înregistrau rate foarte scăzute ale acestor tipuri de afecțiuni. S-a dovedit că acest lucru se datorează parțial conținutului de omega 3. De atunci, acizii grași omega 3 au dovedit numeroase beneficii pentru sănătatea inimii, cum ar fi reducerea trigliceridelor (în intervalul 15-30%), reducerea nivelului tensiunii arteriale, creșterea nivelului de colesterol bun, prevenirea formării cheagurilor de sânge, păstrarea arterelor netede și reducerea inflamației. Studiile au arătat în mod constant o legătură între suplimentarea cu omega 3 și reducerea inflamației. Acizii grași omega 3 pot reduce producerea de molecule și substanțe legate de inflamație, cum ar fi eicosanoizi inflamatorii sau citokine.

Completarea dietei cu acizi grași omega 3 a fost demonstrată ca fiind benefică în reducerea grăsimii din ficat și a inflamației la persoanele cu steatoză hepatică. Studiile indică faptul că omega 3 poate mari rezistența osoasă prin creșterea cantității de calciu din oase, iar acest lucru ar trebui să conducă la un risc redus de osteoporoză. De asemenea, pacienții care au luat suplimente de omega 3 au raportat dureri articulare reduse și o creștere a forței. EPA are, de asemenea, beneficii pentru piele pentru că gestionează producția de ulei în piele, gestionează hidratarea, previne hiperkeratinizarea foliculilor de păr, previne îmbătrânirea prematură a pielii și acneea etc. În același timp, omega 3 protejează pielea de arsurile solare. O dietă bogată în acizi grași Omega-3 nu numai că oferă organismului  grăsimi sănătoase, dar ea scade nivelul colesterolului. O hrană bună pentru creier este bună și pentru inimă și invers.

DESPRE OMEGA 3 - Influența asupra sănătății

Neurotransmițătorii sunt mesageri biochimici care transporta informațiile de la celulă la creier, un fel de impulsuri  ce se deplaseaza  între celulele nervoase. Fiecare membrană celulară conține o serie de porturi, iar transportatorii diverselor mesaje (prostaglandinele) sunt un fel de purtatori  de mesaje. În cazul în care membrana celulară este nefunctionala, deoarece este constituită cu ‘acizi grași de inlocuire’, funcția creierului va avea de suferit și nici  nutrienții nu vor reuși să treacă prin membrana  constituită cu înlocuitori.

O perioadă în care organismul uman are nevoie de omega 3 este perioadă sarcinii și alăptării . În etapa sarcinii, fătul primește necesarul de la mamă prin placentă, ceea ce face că, în cazul în care ea nu-și asigură necesarul de Omega 3, să fie afectată atât evoluția fătului, cât și sănătatea mamei.

Conform OMS, necesarul de acizi grași nesaturați Omega-3 în timpul sarcinii este de cel puțin 2,6 g pe zi. După naștere, necesarul de Omega-3 al bebelușului este asigurat din  laptele matern.  O alimentație neadecvata, care nu-i asigură mamei necesarul de Omega-3, poate fi responsabilă de degradarea stării de sănătate a nou nascutului , precum și de depresia postnatala. Dar consecințele cele mai grave le suportă bebelusul  care, în cazul carențelor mai severe de Omega-3, poate suferi daune ireversibile asupra creierului și asupra sistemului nervos în totalitatea lui și anumite  disfuncționalități psihomotorii și vizuale. Din cauza schimbărilor nutritionale la nivel global, populaţia a ajuns să acumuleze omega-6 intr-o proportie mai mare decat omega-3, ceea ce are consecinte nefaste asupra organismului , ducand la favorizarea bolilor cardiovasculare si a depresiei. Un aport optim de omega-3, in raport cu omega-6, ajuta insa la scaderea riscului de boli cronice, printre care cele cardiovasculare si diabetul.

DESPRE OMEGA 3 - Cum administram OMEGA 3?

Preparatele pe baza de Omega 3 se iau 1-3 capsule pe zi, în timpul mesei, cu suficient lichid sau la recomandarea medicului. Se fac cure cu durata de  1-2 luni, cam  de 2-3 ori pe an. Pentru rezutate optime se poate combina cu Vitamina C, Vitamina E, Coenzima Q10, la recomandarea medicului.

Se recomandă prudență la persoanele care au tulburări de coagulare a sângelui sau iau medicamente contra trombozei și la persoanele de peste 70 ani. Este nerecomandat copiilor și femeilor însărcinate sau cele  care alăptează, precum și în cazuri de  hemofilie sau la persoanele alergice la pește sau produse pe bază de pește. Poate da reactii adverse cu antiinflamatoarele  nesteroidiene, cu produse pe bază de usturoi sau de Gingko biloba, la administrare simultana.

Produsele pe bază de uleiuri de peste au acum un gust și o aromă plăcută, nemaifiind vorba de dezgustătorul ulei de peste administrat în copilăria noastră . Nu exagerați consumând produse din peste sau uleiuri, dacă în același timp administrați capsule ce conțin omega 3. Nu este vorba de o supra-dozare ci de o administrare eronată a acestui acid gras atât de benefic sănătății umane.

De ce te dor ochii? 5 cauze posibile

Durerea unuia sau a ambilor ochi este frecvent întâlnită din diverse motive. Aceasta poate fi ascuțită, ca un junghi sau pulsată (când folosim adesea expresia „mi se zbate ochiul”).   Ochii se pot simți iritați, uscați și adesea durerea apare însoțită și de alte simptome precum mâncărime, usturime sau vedere […] mai mult »

Etapele dezvoltării copilului până la 2 ani

Deseori părinții se îngrijorează în legătură cu dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului preșcolar. Aceste temeri sunt de cele mai multe ori nefondate, însă este bine să cunoști etapele evoluției generale a celui mic, pentru a-ți adapta abordarea și metodele educaționale. Exită anumite momente care marchează atingerea unei etape, […] mai mult »

Învățarea prin joc, modalitatea preferată de cei mici

Învățarea prin joc, modalitatea preferată de cei mici

Atunci când ai un copil de vârstă preșcolară, schimbările prin care trece cel mic se pot observă de la o zi la alta. Bebelușul de altă dată lasă loc copilului mic, copilului curios și avid de cunoaștere, care învață să cunoască lumea înconjurătoare în fiecare zi. Pentru o dezvoltare armonioasă […] mai mult »