Află totul despre DHA. Ce beneficii are pentru sănătate?

Deja știm cât de importanți sunt acizi grași omega 3 pentru sănătatea noastră. Dar știi oare cum funcționează DHA, unul din cei doi principali acizi grași polinesaturați de tip omega 3?

afla-totul-despre-dha

Cercetările au dovedit că acizii grași polinesaturați DHA,  conținuți în uleiul de pește, hrănesc într-adevăr creierul și îi cresc funcționalitatea. În calitatea lui de constituent major al lipidelor din creier, retină și din țesutul nervos, DHA este vital funcționării normale a acestor țesuturi.  De altfel, cantități semnificative de DHA se mai găsesc  și în alte membrane celulare, precum cele din țesutul cardiac și din celulele spermei.

DHA joacă un rol vital în timpul sarcinii pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos central al fătului dar și după naștere. Mai multe studii au confirmat beneficiile acizilor omega-3 în timpul sarcinii, în ceea ce privește buna dezvoltare a creierului și a retinei fătului. Dintre cei doi acizi grași omega-3 EPA și DHA, DHA este cel mai important pentru funcționarea corectă a membranei celulare și este vital pentru dezvoltarea creierului fetal și a retinei. În al treilea trimestru de sarcină, cantități mari de DHA se acumulează în țesutul fetal. Acizii grași s-au infiltrat cel mai mult în retină și în creier, zone care au fost corelate cu o vedere mai bună și cu o dezvoltare a creierului net superioară. Un studiu efectuat de către cercetătorii americani a constatat că micuții ai căror mame au luat suplimente de DHA în timpul sarcinii au avut abilități de rezolvare a problemelor semnificativ mai bune, decât cei ai cărora nu au luat suplimente de DHA în timpul sarcinii. Un alt studiu a oferit o evaluare cognitivă a copiilor după suplimentarea dietei gravidei cu EPA + DHA , de la 20 săptămâni de gestație până la naștere, comparativ cu copiii dintr-un grup placebo. Copiii din grupa EPA + DHA au atins scoruri semnificativ mai mari în ceea ce privește vederea și coordonarea mână-ochi, decât cei din grupul placebo.

Cercetătorii consideră că deficiența de Omega-3 DHA, în timpul acestei perioade de dezvoltare rapidă, poate produce daune ireversibile asupra creierului și sistemului nervos, conducând la disfuncționalități vizuale și la dezvoltare mentală și psihomotorie întârziată a copilului.

Beneficii pentru dezvoltarea copilului.
Pe măsura ce copilul crește, aportul corect al acestor acizi esențiali determină evoluția capacității de ascultare, de înțelegere și de memorare, de îmbogățire a vocabularului, dar și la stabilizarea dispoziției și combaterea depresiei. Studiile au arătat că acei copii care au primit un aport suplimentar de DHA au trecut cu brio testele de inteligență, mult mai bine decât cei care au avut un deficit de DHA în dieta lor.

Sursă foto: Generation Iron


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*