Aflați ce este osteoporoza și de ce este cauzată

Osteoporoza este o afecțiune de sănătate care slăbește oasele, făcându-le fragile și mai susceptibile să se rupă. Se dezvoltă lent, în câțiva ani și este adesea diagnosticată doar atunci când o cădere sau un impact brusc determină ruperea unui os (fractură).

Cele mai frecvente leziuni la persoanele cu osteoporoză sunt:

  • încheietura ruptă
  • șold rupt
  • oase vertebrale rupte (vertebre)

Osteoporoza nu este de obicei dureroasă până când un os nu este rupt, dar oasele rupte la nivelul coloanei vertebrale sunt o cauză frecventă a durerii pe termen lung. Deși un os rupt este adesea primul semn al osteoporozei, unele persoane în vârstă dezvoltă postura caracteristică înclinată (îndoită înainte). Se întâmplă atunci când oasele din coloana vertebrală s-au rupt, ceea ce face dificilă susținerea greutății corpului.

Osteoporoza poate fi tratată cu medicamente pentru întărirea oaselor. OMEGA-3 cu Vitamina D si CALCIUM de la Lysi este un supliment care reduce riscul de osteoporoză, asigurând totodată, necesarul zilnic de vitamina d3 și Calciu. Uleiul din ficat de cod Lysi este un alt suplimente care ajută la o formare sănătoasă a oaselor.

Pierderea osoasă înainte de osteoporoză (osteopenie)

Etapa anterioară osteoporozei se numește osteopenie. Acest lucru se întâmplă atunci când o scanare a densității osoase arată că aveți o densitate osoasă mai mică decât media pentru vârsta voastră, dar nu suficient de scăzută pentru a fi clasată ca osteoporoză. Osteopenia nu duce întotdeauna la osteoporoză. Depinde de mulți factori. Dacă aveți osteopenie, puteți face pași pentru a vă menține oasele sănătoase și pentru a vă reduce riscul de a dezvolta osteoporoză.

De asemenea, medicul vă poate prescrie unul dintre tratamentele de întărire a oaselor, care sunt administrate persoanelor cu osteoporoză, în funcție de cât de slabe sunt oasele și de riscul pe care îl aveți de a vă rupe un os.

Cauzele osteoporozei

Pierderea osului este o parte normală a îmbătrânirii, dar unele persoane pierd osul mult mai repede decât în ​​mod normal. Acest lucru poate duce la osteoporoză și un risc crescut de oase rupte.

De asemenea, femeile își pierd rapid osul în primii ani după menopauză. Femeile sunt mai expuse riscului de osteoporoză decât bărbații, în special dacă menopauză începe devreme (înainte de vârsta de 45 de ani) sau dacă le-au fost îndepărtate ovarele.

Cu toate acestea, osteoporoza poate afecta și bărbații, femeile mai tinere și copiii.

De asemenea, mulți alți factori pot crește riscul de a dezvolta osteoporoză, inclusiv:

  • Tabletele de steroizi luate mai mult de 3 luni
  • alte afecțiuni medicale – cum ar fi afecțiuni inflamatorii, afecțiuni legate de hormoni sau probleme de malabsorbție
  • istoric familial de osteoporoză – în special o fractură de șold la un părinte
  • utilizarea pe termen lung a anumitor medicamente care pot afecta rezistența osoasă sau nivelul hormonilor, cum ar fi comprimatele anti-estrogen pe care multe femei le iau după cancerul de sân
  • tulburare alimentară, cum ar fi anorexia sau bulimia
  • indicele de masă corporală scăzut (IMC).

Tratarea osteoporozei

Tratamentul pentru osteoporoză se bazează pe tratarea și prevenirea oaselor rupte și luarea unor medicamente pentru întărirea oaselor.

Decizia dacă aveți nevoie de tratament depinde de riscul de a vă rupe un os în viitor. Aceasta se va baza pe o serie de factori, cum ar fi vârsta, sexul și rezultatele scanării densității tale osoase.

Dacă aveți nevoie de tratament, medicul vă poate sugera cel mai sigur și eficient plan de tratament.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*