Biberoane și tetine: când e bine să renunți la ele?

Biberoanele și suzetele sunt utile până într-un anumit punct, când pot începe să influențeze negativ dezvoltarea copilului. Deși aceste obiecte îl pot face pe cel mic să se liniștească în clipele în care nu știi cum să-i mai gestionezi agitația, la un moment dat tot va trebui să se dezobișnuiască din a le folosi. Totuși, pentru mulți părinți este dificil să-și dea seama când este momentul oportun de a renunța la biberoane și tetine. De asemenea, dezvățarea copilului de aceste obiceiuri nu este un proces tocmai simplu. Iată de ce este important să dezobișnuiești copilul de tetine și ce spun specialiștii cu privire la momentul oportun.   

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/pGIVYCg7Wns

De ce este important să renunți la tetine?

Utilizarea prelungită a tetinelor afectează dezvoltarea danturii și structura dinților. Acestea favorizează deformarea danturii și problemele de aliniere ale dinților. De asemenea, consumul regulat de lichide dulci cu biberonul favorizează formarea cariilor dentare.

De asemenea, utilizarea biberonului poate interfera cu statusul nutrițional și alimentația. Cum este posibil acest lucru? Atunci când copilul bea regulat lapte sau alte lichide cu biberonul, apetitul poate fi modificat. Cu alte cuvinte, cel mic nu va mai fi atras de alimente solide. Acesta fie va refuza să mănânce, fie va mânca prea puțin. Acest comportament alimentar duce la deficiențe nutriționale de vitamine și minerale și poate cauza chiar malnutriție protein-calorică. Este deja bine cunoscută importanța alimentației, mai ales în copilărie, când nutriția influențează procesele de creștere și dezvoltare. Așadar, consecințele unei nutriții inadecvate vor fi întârzierile de creștere și dezvoltare, atât fizică, cât și intelectuală.

Pe de altă parte, obiceiul de a bea din biberon inhibă dezvoltarea aptitudinilor de auto-alimentare ale copilului și învățarea reflexului de mestecare. 

În ceea ce privește suzeta, aceasta poate afecta vocabularul și pronunția cuvintelor. Atunci când cel mic ține suzeta în gură, nu va încerca să vorbească la fel de des precum ar trebui. De asemenea, dacă copilul încearcă să vorbească cu suzeta în gură, tetina va împiedica mișcarea limbii. Din aceasta cauză, copilul nu va învăța să pronunțe corect și nu va reuși să își corecteze pronunția.

Când renunți la biberoane și suzete?

Cel mai bine este să se renunțe la biberoane după ce copilul este obișnuit să apuce singur alimente solide și să le ducă la gură, dar și după ce învață să bea singur cu paharul sau paiul. De obicei, în jurul vârstei de 12 luni, copilul capată aceste aptitudini. Practic, aceste aptitudini anulează nevoia de utilizare a biberonului.

Academia Americană de Pediatrie recomandă părinților să renunțe la biberoane până când copilul împlinește 15 luni. Nu se recomandă prelungirea utilizării acestora după vârsta de 18 luni. În ceea ce privește suzetele, se poate renunța la utilizarea acestora în jurul vârstei de 2-3 ani.

Cum dezveți copilul de biberoane și tetine?

Obișnuința de a utiliza biberoane și tetine trebuie eliminată treptat, deoarece brusc este imposibil.

Renunțarea la biberon

Inițial, trebuie să te asiguri că cel mic învață să utilizeze corect paharul și sticlele pentru copii. Acesta trebuie să înceapă să bea lapte și apă din aceste recipiente. La început, aceste obiecte vor fi asemănate cu jucăriile. Așază-le pe masa la care mănâncă cel mic, astfel încât să se obișnuiască cu ele.

După ce copilul a învățat să bea din aceste recipiente, poți începe să le utilizezi mai des. Pentru o tranziție cât mai lină, una dintre mesele zilnice de lapte trebuie administrate cu paharul sau sticla, în loc de biberon. Treptat, și restul porțiilor de lapte zilnice trebuie administrate cu sticla sau paharul. Înlocuiește, o dată la 4-7 zile, încă o masă de lapte cu biberonul cu o masă de lapte cu paharul/sticla. Progresiv,  toate lichidele se vor administra doar cu aceste recipiente.

Renunțarea la suzetă

Se poate renunța la suzetă prin 2 metode, una rapidă sau una lentă:

  • Metoda rapidă: Explică-i copilului că în câteva zile vei arunca toate suzetele, deoarece este destul de mare pentru a se descurca fără suzetă. Amintește-i cu o zi înainte de a le aduna din casă. Este util să îi oferi un alt obiect, cum ar fi o jucărie de pluș sau o păturică. Ca alternativă, te poți folosi de o poveste. Spune-i copilului că „zâna suzetelor” vine să adune toate suzetele din casă, pentru a le duce altor copii care au nevoie. Chiar și așa, așteaptă-te ca cel mic să plângă după suzetă următoarele zile.
  • Metoda lentă: Explică-i celui mic că trebuie să renunțe în curând la suzete, deoarece a crescut destul de mare. Limitează utilizarea suzetei doar în anumite momente sau în anumite încăperi. Oferă-i alte obiecte de confort (jucării, plușuri). Felicită-l atunci când reușește să evite suzeta și oferă-i stickere pentru copii pentru fiecare zi fără suzetă.

Așadar, renunțarea la biberoane și suzete are o importanță deosebită pentru sănătatea copilului. Încearcă aceste trucuri, pentru a elimina aceste accesorii cu succes.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*