Care este legătura dintre jucăriile educative şi capacitatea de concentrare a copilului?

În ultima perioadă, observăm că sectorul electronic este din ce în ce mai predominat de jocuri dedicate copiilor. Deosebit de interactive, capabile să menţină ocupat copilul timp de mai multe ore, jocurile digitale par soluţia excelentă la toate necesităţile părinţilor.

Care este legătura dintre jucăriile educative şi capacitatea de concentrare a copiluluiMai mult decât atât, numeroşi producători susţin că jocurile electronice sunt educative şi pot dezvolta multe dintre abilităţile de care va avea nevoie copilul la şcoală şi apoi pe tot parcursul vieţii. Dar sunt oare atât de educative jocurile digitale?

Jocurile digitale nu susţin capacitatea de concentrare a copiilor

Este adevărat, jocurile digitale etichetate ca fiind educative reuşesc să angajeze copilul într-o lungă sesiune de joc interactiv. Nimeni nu poate argumenta acest aspect. Problema este că toate aceste jocuri electronice sunt prea interactive, mult prea captivante, de unde şi capacitatea copilului de a sta nemişcat ore în şir în faţa calculatorului. Cum funcţionează aceste jocuri? Se pare că aceste jocuri digitale sunt atât de interactive întrucât funcţionează prin metoda recompensei imediate, anunţate cu clopote, fluiere şi alte stimulente electronice. După fiecare rundă câştigată, copilul este premiat, lăudat, aplaudat şi încurajat să câştige şi următoarea rundă şi tot aşa. Iată cum învaţă copiii să aştepte recompense imediate în orice situaţie.

Natura unui joc digital, chiar şi unul educativ, este să se desfăşoare rapid şi să ofere recompense frecvente, astfel încât copiii să continue să dorească să joace. Aşteptarea unei recompense imediate în orice situaţie de viaţă nu este singurul efect secundar al jocurilor digitale. Adesea, copiii care petrec mult timp cu dispozitive electronice întâmpină dificultăţi în a acorda atenţie activităţilor de zi cu zi. Aceşti copii pot prezenta astfel de probleme atât acasă, cât şi la şcoală. Problemele legate de lipsa atenţiei sunt cauzate tot de recompensa imediată cu care i-au obişnuit jocurile electronice.

Cu ce jucării putem înlocui jocurile digitale?

Una dintre frumuseţile copilăriei şi ale maturităţii constă în răsplata intrinsecă pe care o simţim atunci când învăţăm ceva nou sau facem ceva benefic. Atunci când copiii se joacă cu jucării educative, se simt mândri de realizările lor. Ei învaţă anumite reguli, înţeleg instrucţiunile şi, la un moment dat, se pricep de minune la acel joc. Odată cu priceperea, vine şi sentimentul de mândrie, de realizare. Încrederea în sine devine mai puternică pentru că îşi dau seama că sunt capabili. După cum puteţi bănui, aceste emoţii intense nu pot fi oferite de jocurile electronice.

În plus, trebuie să ne gândim şi la faptul că un joc digital expune copilul la scenariul elaborat de un programator. Cu alte cuvinte, copilul este limitat, iar creativitatea sa are de suferit. Atunci când se joacă cu jucării educative, copilul observă că poate folosi aceeaşi jucărie în mod diferit, în funcţie de diferenţele sale individuale. De obicei, jocurile digitale oferă o singură modalitate de joc.

Știința ne-a învățat că oamenii învață în multe moduri diferite și pot avea puncte forte în mai multe domenii. Un joc electronic nu poate implica aceste puncte forte și talente individuale. De obicei, aceste jocuri digitale apelează la un stil unic de învățare și oferă avantaje foarte reduse.

Jocurile electronice conduc la formarea dependenţelor, ceea ce reprezintă un adevărat pericol pentru copii. Recompensele imediate, incapacitatea de a acorda atenţie situaţiilor de zi cu zi, limitarea la o unică perspectivă sunt toate dezavantaje uriaşe care îşi pun amprenta asupra copilăriei şi personalităţii copiilor. Deosebit de interactive, jucăriile educative sunt jucării cu adevărat deştepte care pot salva copilul de la astfel de dependenţe.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*