Cele mai importante 3 tipuri de acizi grași omega-3

Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi esențiale care au numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, nu toți acizii grași omega-3 sunt egali.

Există de fapt 11 tipuri diferite. Cele trei cele mai importante sunt ALA, EPA și DHA. ALA se găsește în cea mai mare parte în plante, în timp ce EPA și DHA se găsesc în cea mai mare parte în alimentele de origine animală, cum ar fi peștii grași.

Acest articol aruncă o privire detaliată asupra acestor trei tipuri principale de acizi grași omega-3.

Omega-3 acizi grași: O recapitulare

Ca toți acizii grași, omega-3-urile sunt lanțuri de atomi de carbon, hidrogen și oxigen. Acizii grași omega-3 sunt polinesaturați, ceea ce înseamnă că au două sau mai multe legături duble (poli = multe) în structura lor chimică. La fel ca și omega-6, acizii grași omega-3 nu pot fi făcuți de organism și trebuie să-i scoatem din dietă. De aceea ele sunt denumite acizi grași esențiali. Omega-3 nu sunt pur și simplu depozitați și utilizați pentru energie. Ei au roluri importante în tot felul de procese corporale, inclusiv inflamația, sănătatea inimii și funcția creierului. Deficitul de omega-3 este asociat cu inteligență mai scăzută, depresie, boli de inimă, artrită, cancer și multe alte probleme de sănătate.

t1

Picture 1 of 5

ALA (acidul alfa-linolenic).

ALA este denumirea pe scurt pentru acidul alfa-linolenic. Acesta este cel mai obișnuit acid gras omega-3 din dietă. Este lung de 18 atomi de carbon, cu trei legături duble. ALA se găsește în cea mai mare parte în alimentele vegetale și trebuie transformată în EPA sau DHA înainte de a fi utilizată de organismul uman. Cu toate acestea, acest proces de conversie este ineficient pentru oameni. Doar un procent mic de ALA este transformat în EPA, și chiar mai puțin în DHA. Atunci când ALA nu este transformat în EPA sau DHA, acesta rămâne inactiv și este pur și simplu stocat sau folosit ca energie, ca și alte grăsimi.

EPA (acid eicosapentaenoic).

EPA este denumirea pe scurt pentru acidul eicosapentaenoic. Are 20 de atomi de carbon, cu 5 legături duble. Funcția sa principală este de a forma molecule de semnalizare numite eicosanoide, care joacă numeroase roluri fiziologice. Eicosanoidele obținute din omega-3 reduc inflamația, în timp ce cele obținute din omega-6 au tendința de a crește inflamația. Din acest motiv, o dietă bogată în EPA poate reduce inflamația în organism. Mai multe studii au arătat că uleiul de pește, care este bogat în EPA și DHA, poate reduce simptomele depresiei. Există, de asemenea, unele dovezi că EPA este superior DHA în această privință.

DHA (Acid Docosahexaenoic).

DHA este denumirea pe scurt pentru acidul docosahexaenoic. Are 22 de carburanți lungi, cu 6 legături duble. DHA este o componentă structurală importantă a pielii și a retinei oculare. Fortificarea formulei de bebeluși cu DHA duce la o vedere îmbunătățită la sugari. DHA este absolut vital pentru dezvoltarea creierului în copilărie, precum și funcția creierului la adulți. Deficitul de DHA de la începutul vieții este asociat cu probleme mai târziu, cum ar fi dizabilitățile de învățare, ADHD, ostilitatea agresivă și alte câteva tulburări.

Procesul de conversie: de la ALA la EPA până la DHA

ALA, cea mai comună grăsime omega-3, trebuie transformată în EPA sau DHA pentru a deveni “activă”. Din păcate, acest proces de conversie este ineficient pentru oameni. În medie, numai 1-10% este transformată în EPA, iar 0,5-5% este convertită în DHA . Mai mult, conversiile depind de niveluri adecvate de alți nutrienți, cum ar fi vitaminele B6 și B7, cuprul, calciul, magneziul, zincul și fierul. Multe dintre acestea lipsesc din dieta modernă, în special în rândul vegetarilor.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*