Creierul bebelușului – cum se formează în burtică

Creierului bebelușului se dezvoltă extrem de rapid în cele nouă luni de sarcină, specialiștii susținând că de fapt aceasta este perioada în care el cunoaște cea mai rapidă creștere. Tocmai de aceea, este important ca pe tot parcursul sarcinii, să ai grijă la alimentația ta și să eviți viciile dacă îți dorești un copil sănătos și isteț.

În prima lună în burtică (săptămânile 1-5), bebelușul este de mărimea unei semințe de susan, abia de acum încolo începând să se formeze embrionul. Un lucru important de menționat este faptul că primele care se formează în burtica mamei sunt creierul și coloana vertebrală, fiind apoi urmate de sistemul circulator și de inimioară. În următoarea etapă de creștere, în săptămânile 8-10, corpul bebelușului începe să prindă contur, mâinile, degetele, nasul, gura și ochii putând fi observate în cadrul ecografului. Începând cu săptămâna 10, încep să se dezvolte organele și mușchii. Tot în această perioadă, s-ar putea să simți și mișcări în burtică pentru că i se dezvoltă și reflexele și fătul este tentat să se miște.

Începând cu luna a treia de sarcină (12 săptămâni), rinichii fătului încep să funcționeze și să producă urină, iar bebelușul își poate mișca capul și descoperă mimica feței, grimasele sale putând fi observate la ecograf. În tot acest timp, creierul bebelușului continuă să se dezvolte. În luna a patra și a cincea (săptămânile 16-20), nervii conectează creierul de restul corpului fătului și începe treptat dezvoltarea sistemului nervos. În această perioadă i se dezvoltă și simțurile, așa că, nu ezita să vorbești cu el, să îi cânți sau să îți mângâi burtica pentru că el va simți tot.

Lunile a șasea și a șaptea de sarcină sunt marcate de multe schimbări în viața intrauterină. Bebele își poate simți fața, este capabil să respire și își deschide pleoapele din când în când. Din punct de vedere fizic, bebelușul este pregătit pentru viața extrauterină, aceasta fiind și perioada în care au loc cele mai multe nașteri premature, însă, creierul bebelușului nu este pe deplin dezvoltat, iar acest lucru s-ar putea să îi afecteze evoluția. În ultimele două luni de sarcină, creierul este dezvoltat complet, bilioanele de neuroni au creat conexiunile esențiale, iar bebelușul este pregătit pentru momentul în care va face cunoștință cu tine.

Dezvoltarea creierului bebelușului depinde foarte mult și de comportamentul mamei pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Spre exemplu, dacă mama consumă alcool sau fumează în exces pe parcursul sarcinii, creierul bebelușului poate fi afectat, iar mai târziu acesta se poate confrunta cu diverse probleme de comportament. O altă problemă este alimentația echilibrată. Cu cât te hrănești mai sănătos și ai un stil de viață activ și echilibrat, cu atât mai sănătoasă va fi și dezvoltarea copilului din punct de vedere fizic și mental.

Dacă îți dorești un copil sănătos și isteț, Omega 3 nu ar trebui să lipsească din alimentația ta pe tot parcursul sarcinii. Numiți și ”hrană pentru creier”, acizii grași Omega 3 ajută la dezvoltarea creierului și a celulelor de creștere a bebeșușului. Lipsa acizilor grași Omega 3 din alimentația ta poate duce la apariția unor afecțiuni neurologice mai târziu, odată cu creșterea celui mic. Dacă nu iubești foarte tare peștele și nu se regăsește prea des în alimentația ta, ar trebui să optezi pentru niște suplimente alimentare care să compenseze carențele de Omega 3. În acest sens, recomandarea noastră este uleiul pur de pește de la Lysi pe care îl poți regăsi sub forma unor capsule ușor de înghițit.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*