Cum îți poți ajuta copilul să învețe limba franceză atunci când nu știi franceză

Ați luat decizia importantă de a vă înscrie copilul la o grădiniță cu predare în limbă franceză, chiar dacă nu cunoașteți absolut deloc franceza. Cu siguranță, acum vă întrebați cum puteți să vă ajutați copilul atunci când vine vorba de a învăța alfabetul și de a învăța să citească în limba franceză. Vă vom oferi în rândurile următoare câteva sugestii:

Fiți un exemplu bun – Lăsați-vă copilul să vă vadă citind. Puteți citi romane, reviste, cărți de bucate, cărți de specialitate sau ziarul. Vorbiți despre ce anume citiți și despre cum ați învățat să citiți. De asemenea, puteți discuta despre ceea ce citiți împreună cu ceilalți membri ai familiei și chiar este indicat să petreceți timp împreună la bibliotecă sau în librării.

Citiți povești copilului – Este foarte important să îl expuneți la propria cultură. Citiți-i cărți și povești care îi extind cunoștințele, care îi stârnesc curiozitatea și care îi pot oferi explicații la evenimentele care au loc în viața sa. Foarte bine ar fi ca aceste momente de lectură să fie cât mai captivante și distractive, așa că nu ar fi rău să îi citiți ghicitori și tot felul de poezii cu rime.

Încurajați-l să fie un ascultător activ – Vorbiți-i copilului despre imaginile din cărți. Cereți părerea lui despre ceva ce tocmai i-ați citit. Vorbiți despre cuvintele pe care nu le înțelege și încurajați-l să spună și altcuiva povestea pe care tocmai i-ați citit-o.

Atrageți-i atenția – Diferențierea între sunete este esențială pentru ca un copil să poată să învețe să citească în orice limbă. De aceea, ar fi tare bine să începeți să vă jucați cu tot felul de cuvinte. De exemplu, puteți să îi adresați copilului o serie de întrebari, cum ar fi „Spune-mi un cuvânt care începe cu litera L” sau „Ce anume rimează cu masă?”. Pe măsură ce devine tot mai priceput, întrebați-l ce cuvinte știe cu litera r la mijloc sau cu litera g la final.

Încurajați-l să scrie – Un copil poate să se pregătească pentru scris de la cea mai fragedă vârstă. Pixurile și creioanele ar trebuie să fie întotdeauna la îndemâna sa. Scrieți împreună o scrisoare scurtă pentru bunici și rugați-l să semneze la final.

Susțineți eforturile sale de a citi în limba franceză – Arătați-i că sunteți sincer interesat să-l ascultați citit. Folosind fotografiile ca ghid, adresați-i întrebări simple despre text: „Cum spune educatorul tău la acest animal?” sau „Ce culoare are casa din această imagine” sau „Poți numără câte păsări sunt pe această pagină?”.

La un moment dat, în perioada cuprinsă între 5-7 ani, majoritatea copiilor învață să recunoască ceea ce transmit cuvintele, încep să facă conexiuni utile între sunete și litere, să înțeleagă că toate cuvintele de pe pagină se înlănțuie pentru a face sens și așa va începe să citească povești și cărți întregi. Acestea sunt practic semnele tradiționale că cel mic începe să citească, iar în anii următori va deveni un cititor competent.

Este foarte important ca încă de mic să îi stârniți pasiunea pentru învățat și pentru lecturi, să îi insuflați dragostea pentru citit și pasiunea pentru povești. Lecturile în limba maternă și în limba franceză nu pot decât să îi mărească orizonturile, să îi accentueze dragostea de carte, să îi stârnească imaginația și să îi transforme fiecare zi din copilărie într-una formidabilă, plină cu emoții, râsete și joacă.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*