Cum pot fi prevenite leziunile traumatice la nivelul creierului?

Leziunile traumatice la nivelul creierului se pot întâmpla oricărei persoane, indiferent de vârstă și de activitate, de la bebeluși, copii și până la adulți și seniori. Cu toții suntem supuși riscului de a suferi o leziune traumatică a creierului.

Cea mai eficientă modalitate de a preveni un traumatism cerebral este prin evitarea situațiilor periculoase care pot afecta capul. Traumatismul cerebral apare ca urmare a unei forțe sau a unui impact asupra capului care afectează funcția normală a creierului. Căzăturile, accidentele de mașină și activitățile legate de sport sunt doar câteva exemple de accidente comune asociate cu traumatismul cerebral.

Mai trebuie să știți că efectele unui traumatism cerebral pot varia de la ușoare la severe și pot provoca complicații temporare până la cele de lungă durată. În majoritatea cazurilor, pacientul va avea nevoie de recuperare medicală, iar dacă vorbim despre prețuri recuperare medicală în București, acestea variază în funcție de nevoile personale ale fiecărui pacient.

Care sunt simptomele leziunilor cerebrale?

Simptomele leziunilor cerebrale variază de la o persoană la alta, dar pot include:

  • Probleme de comunicare
  • Comoție
  • Confuzie
  • Durere de cap
  • Pierderea conștienței
  • Probleme de memorie

Specialiștii în recuperare medicală, așa cum sunt fizioterapeuții sau kinetoterapeuții, vă pot ajuta cu sfaturi și programe de reabilitare personalizate.

Cum pot fi prevenite traumatismele cerebrale?

Dacă aveți copii, întotdeauna trebuie să verificați echipamentele de pe terenurile de joacă și suprafețele unde cei mici obișnuiesc să se joace. Evitați betonul, asfaltul, pardoseala și alte suprafețe care nu amortizează căderea unui copil dintr-un balansoar sau dintr-un leagăn, de exemplu. Optați pentru locurile de joacă cu suprafețe capabile să amortizeze căzăturile, cum ar fi nisipul sau covorașele cauciucate.

La rândul lor, adulții trebuie să efectueze în fiecare zi exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți puterea, echilibrul și coordonarea.

Foarte indicat este să mențineți curățenia și ordinea în locuința dumneavoastră și să înlăturați potențialele pericole. Montați portițe de siguranță în partea superioară și inferioară a scărilor, pentru a preveni urcarea sau căderea copiilor mici. Dacă aveți nevoie de un obiect așezat deasupra unui dulap înalt, utilizați întotdeauna o treaptă înălțătoare sau o scară în trepte în loc de scaune, mese sau alte obiecte casnice instabile. De asemenea, utilizați covoare antiderapante în căzi și dușuri pentru a preveni căzăturile, precum și mânere de prindere pentru a ieși în deplină siguranță din cadă.

Tot ca măsuri de protecție împotriva leziunilor cerebrale, este recomandat să purtați cască când vă deplasați cu bicicleta, motocicleta sau alte vehicule care vă expun riscului de rănire a capului. Dacă participați la activități sportive precum fotbal, baseball, skateboarding și sporturi de zăpadă, trebuie să folosiți întotdeauna o cască. În cele din urmă, atunci când călătoriți cu mașina, purtați întotdeauna centura de siguranță și folosiți o scoică auto sau un scaun auto pentru copilași.

Recuperarea medicală include programe specializate care oferă ajutor persoanelor care trăiesc cu efectele leziunilor ușoare, moderate și severe ale creierului.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*