Cum te poți asigura că micul tău mofturos beneficiază de un regim diversificat?

Părinții cu un copil mofturos știu cel mai bine cât de anevoioasă poate fi pregătirea meselor zilnice. Pe de o parte, copiii au nevoie de un regim alimentar echilibrat, bogat în cât mai mulți nutrienți care să le sprijine creșterea și dezvoltarea, iar pe de altă parte, micii mofturoși tind să refuze majoritatea mâncărurilor nutritive. Așa se face că mama poate să petreacă ore în șir în bucătărie gândindu-se la tot felul de mâncăruri și pregătindu-le, iar la masă, mâncarea va ajunge oriunde, numai nu în burta copilului. Dacă vă aflați într-o astfel de situație, cu siguranță ați recurs deja la tot felul de strategii. Poate că i-ați promis ceva dulce dacă va mânca tot din farfurie sau poate că, dimpotrivă, i-ați interzis să se mai uite la televizor dacă nu își mănâncă ciorba.

Din fericire, există și alte modalități prin care vă puteți asigura că mofturosul familiei beneficiază de o dietă echilibrată fără să îl mituiți cu dulciuri și fără să îl pedepsiți. Iată doar câteva astfel de modalități:

Nu îl forțați să mănânce. Poate că părinții nu sunt conștienți de acest lucru tot timpul, însă copiii au un comportament foarte natural, ba chiar intuitiv. Dacă ne gândim la copiii de vârstă mică, care nu pot încă să vorbească, atunci lor le vine foarte greu să își comunice nevoile și să își justifice alegerile. Mai apoi, a mânca este ceva natural și, dacă cel mic este flămând, atunci va mânca. În momentul în care se satură, se va opri din mâncat, indiferent cât de mult ați insista să mai mănânce o liguriță de mâncare. A forța un copil să mănânce sau a forța un copil să mănânce mai mult nu este tocmai cea mai bună modalitate de a-i modela un comportament frumos la masă și nici de a-i construi o relația sănătoasă cu mâncarea. Cu cât îl forțați să mănânce, cu atât copilul se va antrena să reziste. Pe termen lung, asta înseamnă că cel mic va dezvolta o percepție eronată despre mâncare, percepție care se va manifesta printr-un regim alimentar foarte nesănătos, foarte sărac și prin multiple carențe de vitamine. Ceea ce puteți face este să vă așezați copilul la masă, să îi oferiți farfuria sa cu mâncare și să îl lăsați să se comporte așa cum vrea. Dacă nu dorește să mănânce, trebuie să acceptați acest lucru. Cel mai probabil, indică faptul că nu îi este foame. În general, cu cât vă abțineți din a-i comenta obiceiurile alimentare, cu atât mai bine.

Stabiliți un program de mese. Dacă veți stabili ore stricte de masă, asta va duce la un comportament previzibil din partea copilului, deoarece copilului va începe să i se facă foame la aceeași oră în fiecare zi. Pe lângă stabilirea unor ore fixe de masă, este important să limitați gustările aleatorii dintre mese. Astfel, veți înțelege mai bine nevoile copilului și veți ști întotdeauna dacă comportamentul său agitat sau obrăznicia sa bruscă se atribuie senzației de foame sau ascunde un alt motiv. 

Pregătiți mâncăruri ușoare și distractive. Când vine vorba de cele mai potrivite mâncăruri pentru cei mici, un lucru este sigur, și anume aromele puternice nu îi atrag pe copii. De exemplu, peștele este un aliment minunat pentru toată lumea, în special pentru copiii aflați în perioada de creștere, dar se știe că cei mici fug de pește. Ce puteți face în acest caz este să îi completați regimul copilului cu un supliment alimentar de Omega-3. Foarte recomandat este și uleiul de pește, iar în prezent puteți opta pentru ulei de pește cu aromă de lămâie, care este foarte ușor acceptat de către copii. Puteți, de asemenea, să gătiți și pește, dar alegeți acele specii de pește care au un gust mai blând, cum ar fi carasul, codul, dorada, știuca sau păstrăvul. Mâncărurile pe bază de pește sunt bogate în proteine, calciu și potasiu, iar dacă le veți acompania cu sosurile preferate ale copilului, acesta nici nu-și va da seama că mănâncă pește.  

În cele din urmă, încercați să vă implicați copilul în pregătirea mesei. Dacă îi veți permite celui mic să vă ajute la pregătirea mesei, va fi curios să guste din roadele muncii sale. De asemenea, pe măsură ce vă ajută să pregătiți masa, apetitul său va crește și va mânca mai cu poftă.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*