De ce este important raportul din Omega 3 și Omega 6?

Se vorbește foarte mult de importanța acizilor grași Omega 3 în menținerea unei stări de sănătate optime și prea puțin despre raportul ideal de Omega 3 – Omega 6. În realitate, este mult mai important să menții un echilibru între cele două tipuri de acizi grași decât să îi asiguri organismului tău cantitatea necesară de Omega 3.

omega 3 vs omega 6Cercetările antropologice relevă faptul că strămoșii noștri nu au suferit de bolile inflamatorii care astăzi sunt atât de frecvente, cum ar fi afecțiunile cardiovasculare, cancerul sau diabetul, iar acest lucru se datorează alimentației sănătoase și a unui raport optim între Omega 6 și Omega 3 (3:1). Odată cu trecerea timpului și cu dezvoltarea industriei alimentare, acest raport s-a schimbat drastic, mai exact, consumul de Omega 6 a crescut considerabil în timp ce consumul de Omega 3 a scăzut.

Ceea ce trebuie să reții este faptul că acizii grași Omega 3 au un efect anti-inflamator, în timp ce acizii grași Omega 6 au un efect pro-inflamator. Cu alte cuvinte, cu cât consumi mai mult Omega 6 și mai puțin Omega 3, te poți confrunta cu inflamații în exces care de fapt sunt și cauza apariției bolilor grave.

 Raportul ideal dintre acizii grași Omega 6 și acizii grași Omega 3 este de 5:1 sau 3:1. Persoanele care au o alimentație haotică și nesănătoasă, care consumă foarte mult fast-food pot ajunge la un dezechilibru foarte mare între Omega 6 și Omega 3, uneori raportul situându-se chiar și la 30:1. Acest lucru se observă și din rata în creștere a îmbolnăvirilor de cancer, boli cardiovasculare sau diabet și din numărul de decese anuale cauzate de aceste boli.

După cum spuneam la început, degeaba îi asiguri organismului tău doza necesară de Omega 3, dacă adopți o dietă nesănătoasă care îți aduce un aport mare de Omega 6 și declanșează un dezechilibru la nivelul organismului. Poți lua cantitatea necesară de Omega 3 din surse alimentare precum legumele verzi, semințele, uleiul de rapiță, nucile și nu în ultimul rând peștele oceanic gras cum ar fi somonul. Este de preferat să îți iei doza zilnică de Omega 3 din surse alimentare și nu din suplimente, însă, ai grijă să nu exagerezi cu peștele deoarece acesta poate conține mercur. De altfel, medicii recomandă consumul de pește oceanic de maxim 2-3 ori pe săptămână. În ceea ce privește Omega 6,  îl poți găsi în majoritatea uleiurilor. Acizii grași Omega 6 se regăsesc și în majoritatea alimentelor procesate și semi-preparate, dar nu se recomandă să ai ca sursă principală de Omega 6 aceste alimente pentru că ele conțin și multe alte ingrediente care pot dăuna organismului tău.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*