De ce te dor ochii? 5 cauze posibile

Durerea unuia sau a ambilor ochi este frecvent întâlnită din diverse motive. Aceasta poate fi ascuțită, ca un junghi sau pulsată (când folosim adesea expresia „mi se zbate ochiul”).

 

Ochii se pot simți iritați, uscați și adesea durerea apare însoțită și de alte simptome precum mâncărime, usturime sau vedere încețoșată. Cauzele pot fi variate, în funcție de zona afectată sau de manifestarea durerii. Află în continuare care sunt cele mai întâlnite afecțiuni care pot provoca durerea ochilor.

1.  Oboseala ochilor

Deși există diferite motive pentru care durerea de ochi poate să apară, oboseala ochilor este unul dintre cele mai des întâlnite. Acest lucru se întâmplă, de regulă, când îndeplinești sarcini care impun focalizarea ochilor pentru perioade îndelungate de timp. Este cazul persoanelor care lucrează la birou și stau o mare parte din zi în fața unui calculator/laptop. Adesea, oboseala ochilor este însoțită de dureri de cap, roșeață, senzația de corp străin în ochi sau fotosensibilitate.

2.  Ochi uscați

Ochii uscați reprezintă o afecțiune din ce în ce mai comună în rândul persoanelor de toate vârstele. Aceasta se manifestă prin producerea insuficientă de lacrimi sau prin calitatea lor alterată. Apare, de regulă, alături de senzația de arsură a ochilor, vedere încețoșată sau roșeață. În astfel de cazuri, se recomandă utilizarea lacrimilor artificiale, în urma unui consult oftalmologic.

3.  Conjunctivita

Este o afecțiune care apare în urma infectării cu un virus sau o bacterie. Simptomele includ, pe lângă durerea ochilor, și secreția de lichide albe, galbene sau, în situații mai complicate, verzi. Conjunctivita se manifestă și prin lăcrimare excesivă sau ochi roșii, iritați.

4.  Zgârietura oculară

Denumită în termeni de specialitate și abraziune corneană, aceasta este cauzată frecvent de particulele din mediul înconjurător. Poate apărea și în urma unor accidente și produce durere indiferent de dimensiunea zgârieturii. Pe lângă durere, persoana afectată poate avea ochii sensibili la lumină, vederea încețoșată sau se poate confrunta cu senzația de corp străin.

5.  Glaucomul

Deși este o boală care nu se manifestă decât atunci când ajunge în stadii avansate, majoritatea pacienților au acuzat de-a lungul timpului dureri oculare. Glaucomul apare atunci când presiunea intraoculară este peste limitele normale și duce, netratată, la distrugerea nervului optic.

 

Tratamentul pentru durerea ochilor poate fi administrat numai în urma unui control oftalmologic, însă sunt anumite măsuri care pot preveni apariția acesteia:

 

  • Odihna suficientă
  • Evitarea expunerii în medii poluate fără ochelari de protecție
  • Evitarea expunerii la factori iritanți
  • Folosirea ochelarilor pentru calculator cu filtru pentru lumina albastră

 

Nu ignorați durerile de ochi! Dacă acestea persistă, programează-te cât mai curând posibil la un consult oftalmologic. În cazul în care apar și alte simptome cu care nu te-ai mai confruntat până în prezent, nu aștepta să vezi dacă durerea trece de la sine!

 

Referințe:

https://www.webmd.com/eye-health/eye-pain-causes-symptoms-diagnosis-treatment#1

Sursa: Shutterstock

                                                Imaginea poate fi descărcată aici

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*