DHA și EPA – acizii de care ai nevoie în sarcină

EPA sprijină inima, sistemul imunitar, și reducerea inflamației din corp. DHA-ul sprijină creierul, ochii, și sistemul nervos central,  motive pentru care sunt  importante pentru femeile gravide și pentru cele care alăptează.

epa si dha in sarcina

Cărțile de specialitate, dar și medicii au subliniat întotdeauna faptul că o gravidă trebuie să includă în meniul ei alimente calorice și proteine suficiente pentru a menține sarcina sănătoasă. În ultimii ani, însă, aceștia au susținut că și acizii grași omega 3 sunt foarte importanți, mai ales pe perioada celor nouă luni de sarcină. Acest lucru se datorează, parțial, faptului că suplimentarea cu EPA și DHA în timpul sarcinii a fost asociată cu mai multe beneficii pentru sugar. În timpul sarcinii, placenta transferă nutrienți, inclusiv DHA, de la mamă la făt. Cantitatea de acid gras omega-3 la făt este corelată cu cantitatea ingerate de mamă, motiv pentru care este esențial ca gravida să aibă o nutriție adecvată în acest sens.

Acizii grași EPA și Eda contribuie la dezvoltarea creierului fătului

Mai multe studii au confirmat beneficiile acizilor omega-3 în timpul sarcinii, în ceea ce privește buna dezvoltare a creierului și a retinei fătului. Dintre cei doi acizi grași omega-3 EPA și DHA, DHA este cel mai important pentru funcționarea corectă a membranei celulare și este vital pentru dezvoltarea creierului fetal și a retinei. În al treilea trimestru de sarcină, cantități mari de DHA se acumulează în țesutul fetal. Acizii grași s-au infiltrat cel mai mult în retină și în creier, zone care au fost corelate cu o vedere mai bună și cu o dezvoltare a creierului net superioară. Un studiu efectuat de către cercetătorii americani a constatat că micuții ai căror mame au luat suplimente de DHA în timpul sarcinii au avut abilități de rezolvare a problemelor semnificativ mai bune, decât cei ai cărora nu au luat suplimente de DHA în timpul sarcinii. Un alt studiu a oferit o evaluare cognitivă a copiilor după suplimentarea dietei gravidei cu EPA + DHA , de la 20 săptămâni de gestație până la naștere, comparativ cu copiii dintr-un grup placebo. Copiii din grupa EPA + DHA au atins scoruri semnificativ mai mari în ceea ce privește vederea și coordonarea mână-ochi, decât cei din grupul placebo.

Acizii grași EPA și EDA împiedică nașterea prematură

De asemenea, studiile clinice au asociat suplimentarea dietei din timpul sarcinii cu EPA și DHA,  cu o perioadă de gestație mai lungă, până la 40 de săptămâni. Perioada de gestație este foarte importantă, deoarece prematuritatea este cauza diferitelor boli infantile și poate duce la moarte. Nașterea prematură este un factor care stă la baza a 85% dintre decesele sugarilor, care s-au dezvoltat normal până la un anumit punct. Un mecanism prin care EPA și DHA reduc incidența nașterii premature se face prin scăderea prostaglandinei E2 și  a producției de prostaglandină F2α, prin urmare, reducerea inflamației în interiorul uterului, care ar putea fi asociată cu travaliul prematur. Mai multe studii au investigat aportul EPA și DHA în timpul sarcinii și corelarea cu gestație mai lungă. Concluziile au fost că suplimentarea cu EPA + DHA în timpul sarcinii a dus la o naștere la termen.

EPA și EDA protejează copilul de alergii

Există, de asemenea, dovezi că mamele care iau suplimente EPA și DHA în timpul sarcinii și în timpul alăptării pot proteja copiii împotriva alergiilor. Acest lucru se poate datora faptului că suplimentarea cu ulei de pește a fost asociat cu un nivel scăzut de celule ale corpului responsabile cu inflamația și cu imunitatea scăzută.

Sursă foto: nutritionfacts.org


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*