DHA și EPA – surse complete de Omega 3

Creierul uman este compus din grăsimi, mai precis 12% din creierul nostru este format din grăsimi. Pornind de la această construcție a corpului, putem deduce rolul deosebit de important al acizilor grași de Omega 3 în funcționarea normală și naturală a sistemului nervos.

DHA si EPA surse complete de Omega 3
Omega 3 reprezintă acizi grași esențiali sau grăsimi polinesaturate, iar cei mai cunoscuți din această categorie sunt acidul eiscosapentaenoic – EPA, acidul docosahexaenoic – DHA și acidul alfa-linoleic – ALA.
Cum organismul nostru nu poate produce acizi grași de Omega 3, implicit DHA și EPA, intră în responsabilitatea noastră de a ne asigură că organismul nostru primește cantitatea optimă de Omega 3.
De unde putem lua surse de DHA și EPA? Dintr-o alimentație bogată în alimente ce conțin Omega 3, cât și din administrarea suplimentelor de Omega 3, cum ar fi, de exemplu, de pește.

Dacă tot am pomenit de gastronomie, mai jos veți găsi o listă de produse ce ar trebui să se regăsească negreșit în alimentația voastră echilibrată. Surse alimentare de acizi grași esențiali Omega 3 de DHA și EPA (acești doi acizi sunt considerați acizi cu lanț lung deoarece vin cu o catena formată din 20-22 de atomi de carbon):

  • Sardine;
  • Macrou;
  • Scrumbia de Dunăre;
  • Hering;
  • Somon;
  • Anșoa;
  • Somon;
  • Ton;
  • Păstrăv;
  • Cod;
  • Hamsiile;
  • Creveți;
  • Homar;
  • Semințe de in și uleiul de in;
  • Semințe de cânepă;
  • Nuci;
  • Alge;
  • Ulei de rapiță;
  • Tofu, soia etc.

O mențiune importantă pe care trebuie să o facem este că acidul eiscosapentaenoic – EPA și acidul docosahexaenoic – DHA, având proprietatea de a fi nesaturați, se vor pierde din alimentele gătite, încălzite sau procesate.
După cum ați putut observa, o mare parte din listă este compusă din pește sau fructe de mare, ce se întâmplă atunci cu persoanele care adoptă un stil de viață vegetarian?

Organismul nostru are o o misiune grea de îndeplinit, străduindu-se să să transforme ALA – acidul alfa-linoleic în DHA și EPA. De fapt, doar o cantitate mică din ALA este convertită în DHA și numai aproximativ 5% din ALA este transformat în EPA. Din acest motiv, se spune despre vegetarieni că pot avea deficiențe de Omega 3.

Însă, în ziua de astăzi, bucătarii care gătesc în stil vegetarian sau chiar raw-vegan au conceput un meniu variat de preparate care să le confere vegetarienilor necesarul DHA și EPA.
În afară de alimente bogate de Omega 3, pe piață veți găsi o varietate de suplimente alimentare de acizi grași Omega 3. Pentru a fi siguri că alegeți un supliment alimentar de bună, țineți cont de următoarele aspecte:

  • dacă sunt precizate pe ambalajul suplimentului sursa și tipul acizilor;
  • doza de EPA și DHA din fiecare capsulă;
  • achiziționați numai suplimente de Omega 3, ce conțin atât EPA, cât și DHA;
  • suplimentele de calitate de Omega 3 conțin peste 300 mg DHA și EPA.

Doza zilnică de DHA și EPA de care are nevoie organismul uman variază, ca să spunem așa.

Potrivit unor specialiști, organismul uman are nevoie de 0,5 g de DHA și EPA zilnic, pe când alte voci specializate în domeniu precizează că doza zilnica recomandata este de 0.3-0.5 grame DHA și EPA și 0.8-1.1 grame ALA.

Aceste doze sunt valabile pentru adulți (peste 18 ani).
În cazul apelați la suplimentare alimentare de Omega 3, care să conțină atât EPA, cât și DHA, este recomandat să consultați un medic înainte pentru a vă indica doza necesară.

Totodată, consumând peste gras de două sau de trei ori pe săptămână, te poți asigura că oferi organismului această cantitate.
Înainte de final, veți găsi mai jos efectele benefice pe care DHA și EPA le îndeplinesc în organismul nostru:

  • ajută sângele, mai precis reduce vâscozitatea sângelui și previne apariția agregării plachetare
  • contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Totodată, reduce frecvența și gravitatea aritmiilor cardiace;
    ajută ficatul, încetinind sau mai bine spus, frânând producerea de trigliceride în ficat;
    au capacitatea de diminua colesterolul rău LDL din organism, și, în același timp, de a crește colesterolul bun HDL cu aproximativ 10%. În acest fel, ține la distanță o boală a acestui secol, și anume, diabetul;
  • hrănesc membranele celulare;
  • previne apariția maladiei Alzheimer, a tulburării bipolare și a altor afecțiuni psihice.

După ce am cunoscut sursele și beneficiile celor mai cunoscuți acizi Omega 3, nu mai avem nici un motiv să ignorăm rolul și necesitatea lor în bunăstarea noastră psihică și fizică.

Acidul eiscosapentaenoic – EPA și Acidul docosahexaenoic – DHA sunt pietre de cărămidă ce contribuie la dezvoltarea și menținerea unei fundații rezistente a sănătății noastre.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*