Deseori părinții se îngrijorează în legătură cu dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională a copilului preșcolar. Aceste temeri sunt de cele mai multe ori nefondate, însă este bine să cunoști etapele evoluției generale a celui mic, pentru a-ți adapta abordarea și metodele educaționale. Exită anumite momente care marchează atingerea unei etape, cum sunt prima legare corectă a șiretului sau primul calcul simplu. Acestea ne indică schimbările prin care trece copilul și ce așteptări să avem de la el. De asemenea, în cazul în care astfel de “borne” întârzie să apară, ele ne pot indica o întârziere în evoluția acestuia. Descoperă în continuare care sunt cele mai importante etape în dezvoltarea copilului până la 2 ani.
6 luni. Din punct de vedere social și emoțional, la această vârstă copiii trebuie să fie capabili să recunoască fețele familiare și să le diferențieze dintr-un grup în care sunt și străini. Bebelușii de 6 luni comunică prin diverse sunete și gângurit. Aceste vocalizări pot fi reacții la alte sunete, la stări fizice, emoționale, dar și răspunsuri la vorbele adulților. În jurul acestei vârste, cei mici învață să se identifice cu numele lor. Fizicul lor este acum mai pregătit pentru a manevra obiecte, astfel că încep să se întindă după lucruri.
9 luni. La această vârstă copilul recunoaște tot mai multe fețe și începe să se atașeze emoțional de jucăria preferată. Este important ca jucăria să fie sigură și rezistentă, așa cum sunt cele de la mami.md. Comunicarea se îmbunătățește și ea, astfel că începe să pronunțe consoane, să imite sunetele și gesturile altora, dar și să înțeleagă cuvântul “nu”, încurajările și aprecierile. Din punct de vedere fizic, acum ar trebui să fie capabil să țină lucruri între degetul mare și arătător și să se miște mult, de-a bușilea, rotindu-se sau încercând să se ridice în două picioare. De asemenea, copilul trebuie să poată sta singur în poziția șezut.
1 an. La această vârstă apare conștiința separării, de aceea cei mici plâng deseori când mami sau tati pleacă. Copilul înțelege rolul obiectelor și apucă un pahar cu apă când îi este sete, sau îți dă o jucărie când vrea să te joci cu el. Gânguritul se transformă în cuvinte distincte, mai ales interjecții. Nu te îngrijora dacă fiul sau fiica ta nu spune cuvinte, este comun ca apariția lor în vorbire să întârzie pentru câteva luni. La această vârstă copiii încep să meargă, mai ales sprijinindu-se de obiecte, și să arunce și să ridice lucruri, mai ales când se joacă.
18 luni. Acum copilul poate juca jocuri de rol, ceea ce indică gândire creativă, și poate recunoaște multe obiecte, pe care le denumește sau le arată cu degetul. Apare și satisfacția explorării, mai ales că deplasarea se face independent. Părinții trebuie să fie atenți, pentru că deseori cei mici sunt atrași de scări ori alte locuri periculoase. Acum apar și crizele de furie, în special când cel mic este împiedicat să ajungă unde își dorește.
2 ani. Copiii sunt foarte amuzanți și drăgălași la această vârstă, mai ales pentru că apar o mulțime de noi comportamente. Joaca cu alți copii îi entuziasmează și sunt mai independenți. Vorbirea se face acum în propoziții simple, iar curiozitatea domină toate activitățile: repetă cuvinte, întreabă “ce este?” când descoperă un lucru nou și, în general, se comportă ca niște mici bureți, dornici de noi informații și cuvinte. Curiozitatea trebuie încurajată și apreciată. Asigură-le jocuri și jucării educative, așa cum sunt cele din magazinul online mami.md, care să le stimuleze dorința de cunoaștere și vorbește cu ei despre obiecte, animale, activități. Explică, descrie și pune întrebări, pentru a-l încuraja pe cel mic să facă același lucru. Și progresul cognitiv este semnificativ la 2 ani, astfel că acum copilul poate selecta obiecte în funcție de forme și culori, construi turnuri din cuburi și juca jocuri mai complexe. De asemenea, poate copia linii și forme cu creionul. Indiferent de nivelul de dezvoltare al copilului tău, acordă-i încredere și apreciere și, mai ales, ai răbdare. Mai importante decât ceea ce a învățat el sunt dragostea și implicarea ta.
Content Manager la divizia de publishing a grupului Creative Art.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.