Floarea soarelui o planta pe cat de frumoasa atat de folositoare!

Floarea soarelui reprezinta o recolta importanta atat pentru Romania cat si pentru restul planetei, dearece semintele acestei plante pot fi folosite pentru a crea ulei vegetal dar si alte variatii alimentare. In ziua de astazi planta poate fi gasita sub multe varietati precum Performar sau Rustica 170 SU, seminte ce pot fi gasite pe site-ul regalfermierul.ro !

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o planta anuala cu o fata mare, asemanatoare unei margarete. Numele sau stiintific provine de la cuvintele grecesti helios („soare”) si anthos („floare”). Florile vin in multe culori (galben, rosu, portocaliu, maro, maro), dar sunt de obicei galben stralucitor, cu centre maro care se coace in capete grele pline cu seminte.

 

Floarea soarelui este heliotropa, ceea ce inseamna ca isi intorc florile pentru a urma miscarea Soarelui de-a lungul cerului de la est la vest, iar apoi se intoarce noaptea pentru a se indrepta spre est, gata din nou pentru soarele de dimineata. Heliotropismul are loc in fazele anterioare, inainte ca floarea sa devina grea de seminte.

 

Exista o multime de soiuri seminte de floarea soarelui disponibile astazi, asa ca sigur va fi una care se potriveste gradinii tale. Alegeti intre cele cu tulpini ramificate sau tulpini simple, cele care produc polen amplu pentru polenizatori sau care sunt fara polen (cel mai bine pentru buchete), cele care raman mici sau se ridica deasupra restului gradinii sau cele care produc seminte comestibile!

 

Floarea soarelui este una dintre cele mai iubite flori ale natiunii. Desi majoritatea soiurilor de floarea soarelui au flori galbene, floarea soarelui au si rosu ruginit, verde si forme cu flori albe.

 

Floarea soarelui anual infloreste din vara pana in toamna. In functie de soi, pot dura 11-18 saptamani pentru a inflori de la insamantarea semintelor. Avand in vedere acest lucru, este o idee buna sa semanati seminte de floarea-soarelui la fiecare doua saptamani, astfel incat sa aveti o aprovizionare constanta de floarea soarelui vesele pe tot parcursul verii.

 

Floarea soarelui este usor de cultivat din seminte si este ideala pentru cresterea impreuna cu copiii. Pot creste pana la inaltimi de pana la doi metri, pot avea flori impresionante si de lunga durata si pot arata fantastic in gradini si alocatii. Ele fac o floare taiata excelenta.

 

 

Pentru a creste floarea-soarelui aveti nevoie de un loc insorit, adapostit si de un sol bun – adaugati mult gunoi de grajd bine putrezit sau compost de gradina inainte de plantare, daca puteti. Protejati plantele tinere de melci si melci si udati-va floarea-soarelui in mod regulat. De asemenea, poate fi necesar sa le mizati daca se afla intr-o pozitie expusa.

 

Alegeti-va soiul cu grija, deoarece unele floarea-soarelui vor creste 50 cm, in timp ce altele cresc peste 3 m. Semanati semintele in ghivece din aprilie si plantati atunci cand toate riscurile de inghet au trecut. Pregatiti bine solul si adaugati multa materie organica in gaura de plantare. Pastrati floarea soarelui bine udate si hraniti-le saptamanal pentru a le incuraja sa creasca inaltime. Este posibil sa fie nevoie sa pariati unele dintre soiurile mai inalte.

 

Semanati semintele de floarea soarelui in ghivece individuale de compost multifunctional fara turba in aprilie. Semanati o samanta per ghiveci de 7,5 cm. Impingeti samanta cu 1,5 cm in compost si apasati. Acoperiti vasele cu o punga de plastic transparenta si puneti-le intr-un loc racoros, dar luminos.

 

Dupa ce floarea-soarelui au germinat, tine-le bine udate pana cand sunt gata de plantare la sfarsitul lunii mai. Pregatiti solul indepartand buruienile si adaugati multa materie organica. Plantati floarea soarelui la aceeasi adancime in care se aflau in ghiveci. Udati bine si patrundeti plantele cu un trestie de bambus sau similar.

 

Floarea soarelui anual are nevoie de multa apa. Hraniti-le cu furaj de rosii chiar inainte de inflorire. Nu lasati plantele sa se usuce, deoarece soiurile foarte inalte vor avea de recuperat.

 

Soiurile foarte inalte pot avea nevoie de sprijinul unui trestie de gradina – mai ales atunci cand cresc intr-o pozitie expusa.

 

Dupa inflorire, lasati intact capul florii decolorat, astfel incat pasarile sa se poata ospata cu seminte.

 

Dupa inflorire, capetele de floarea-soarelui dezvolta mase de seminte de floarea soarelui. Le puteti recolta pentru a le folosi la gatit, dar retineti ca va trebui sa indepartati invelisul dur de seminte inainte de a le manca. Mai bine, luati samanta si lasati-le sa se usuce cateva zile, inainte de a le pastra intr-un plic de hartie intr-un loc uscat, pentru a le putea semana anul urmator. Asigurati-va ca lasati niste seminte si pasarilor.

 

Floarea-soarelui este in general fara probleme, dar puietii tineri sunt susceptibili la deteriorarea melcilor si a melcilor. Daca cultivati doar cateva floarea-soarelui, asigurati-va ca le lasati sa creasca destul de inalte inainte de a planta. De asemenea, puteti folosi pelete de melci sau banda de cupru pentru a le descuraja.

 

Floarea soarelui de crescut:

 

Helianthus annuus „Giant rus” – acesta este un anual cu adevarat crapat, cu tulpini florale care ajung pana la 3 m. O floare galbena traditionala din iulie-septembrie.

 

Helianthus annuus „Velvet Queen” – flori rosii aramii din iulie pana in septembrie din aceasta populara anuala. Atinge 1,8 m.

 

Helianthus annuus „ursuletul de plus” – un anual cu pompon mari de flori galbene duble din iulie pana in septembrie. Inaltime 50 cm.

 

Helianthus „Lemon Queen” – o floarea soarelui perena, cu flori galbene-lamaie din iulie pana in septembrie. Atinge 1,8 m.

 

Helianthus giganteus – flori mari, unice, galbene, tinute pe tulpini lungi de 2 m din iunie pana in august.

 

Calitatea semintelor fac o mare diferenta mai ales pentru ei care vor recolte foarte mari in fieare an!


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*