Grăsimile sănătoase – ce înseamnă, unde le găsim și de ce este necesar să le consumăm

Grăsimile sănătoase sunt acele grăsimi cunoscute sub denumirile de grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate, iar specialiștii ne încurajează să înlocuim grăsimile saturate cu aceste tipuri de grăsimi.

Când vorbim despre grăsimile polinesaturate, trebuie menționat faptul că ele conțin acizi grași Omega-3 și Omega-6. Studii științifice recente arată că uleiurile vegetale polinesaturate au scăzut riscul de boli cardiovasculare cu 30%. Acest rezultat este comparabil cu situația în care un pacient își administrează medicamente de tip statine cu rol de scădere a colesterolului. Din păcate, unele persoane au moștenit gene care cresc nivelul colesterolului într-un ritm foarte rapid. Chiar dacă aceste gene nu pot fi schimbate, statinele nu ar trebui să fie singura modalitate de protecție împotriva bolilor de inimă.

Ce funcții îndeplinesc grăsimile sănătoase și unde le găsim?

Pe de o parte, grăsimile polinesaturate și mononesaturate scad riscul de boli cardiovasculare și reduc nivelul de colesterol rău, iar pe de altă parte, furnizează acizi grași esențiali pe care organismul nu îi poate produce pe cont propriu. Găsim grăsimi mononesaturate în ulei de măsline, ulei de rapiță, unt de arahide și avocado, în timp ce grăsimile polinesaturate se găsesc în ulei de porumb, ulei de șofran, nuci, semințe de in și semințe de floarea-soarelui.

La rândul lor, acizii grași esențiali Omega-3 contribuie la menținerea optimă a funcției cerebrale, la scăderea inflamației și, de asemenea, pot reduce simptomele depresiei, demenței și artritei. Acizii grași Omega-3 se găsesc în uleiurile de pește, în semințe și nuci. Acești acizi sunt de trei feluri, și anume DHA – acid docosahexaenoic, EPA – acid eicosapentaenoic și ALA – acid alfa-linolenic. Acizii grași DHA și EPA se găsesc în peștele gras precum macrou, păstrăv, hering, somon, ton și hamsii, în timp ce acizii ALA se găsesc în uleiuri vegetale, în semințe de in, în semințe de chia, nuci și legume cu frunze de culoare verde închis. Peștele este considerat a fi cea mai bună sursă de acizi grași Omega-3, iar specialiștii ne recomandă să consumăm cel puțin 300 de grame de pește pe săptămână pentru a preveni ateroscleroza și alte afecțiuni severe. Dacă nu vă încântă preparatele pe bază de pește sau fructe de mare sau dacă nu aveți timp să gătiți cu regularitate pește, atunci suplimentele reprezintă alternativa cea mai la îndemână. Pentru copii, este foarte eficient uleiul din ficat de cod cu aromă de lămâie și mentă care oferă o cantitate corespunzătoare de acizi grași Omega-3 și care se administrează cu ușurință, în timp ce adulții pot beneficia de proprietățile acizilor grași Omega-3 administrându-și capsule din ulei de ficat de cod Lysi.

Nu trebuie omiși din acizii grași Omega-6, căci aceștia sunt necesari pentru o piele sănătoasă, pentru creșterea părului, pentru menținerea sănătății oaselor, dar și pentru reglarea metabolismului și sistemului reproducător. Găsim acizi grași Omega-6 în uleiuri vegetale, cum ar fi ulei de floarea-soarelui, de șofran, de porumb și soia, dar și în nuci și semințe.

Dieta mediteraneană, despre care se știe că este cea mai sănătoasă și că încurajează longevitatea, susține consumul echilibrat de acizi Omega-3 și Omega-6. Această dietă presupune consumul de pește sălbatic capturat de cel puțin două ori pe săptămână și limitează consumul de carne roșie la doar câteva porții pe lună. De asemenea, dieta mediteraneană pune accentul pe consumul de legume și fructe proaspete, nuci, semințe și cereale integrale, încurajând gătitul cu ulei de măsline extravirgin, ierburi și condimente.

Grăsimile sănătoase ne oferă energie, susțin dezvoltarea celulelor, protejează organele și ne mențin corpul cald. Acizii grași esențiali sunt necesari pentru absorbția vitaminelor A, D, E și K solubile în grăsimi și, totodată, ajută la producerea hormonilor. Dacă veți elimina total grăsimea din alimentația, mâncărurile vor fi lipsite de gust, de textură și nici nu vor fi sățioase. În general, grăsimile ar trebui să reprezinte cel mult 20 până la 35% din caloriile din fiecare zi. Dacă urmați o dietă de 2000 de calorii, ar trebui să aveți între 400-700 de calorii provenite din grăsimi.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*