Pretutindeni auzim cât de important este să evităm consumul de grăsimi pentru a ne bucura de o bună stare de sănătate. Totuși, această sănătate de fier nu vine odată cu renunțarea pur și simplu la grăsimi, căci adevărul este că unele grăsimi ne sunt de mare ajutor. Totuși, cheia constă în a mânca grăsimi de bună calitate și cu moderație. Sunt nenumărate grăsimi gustoase și sănătoase pe care le putem încorpora în mesele și în gustările noastre zilnice.
Trebuie adus în discuție și uleiul de cocos care, ani de zile, a fost considerat o grăsime sănătoasă. Chiar dacă ne hidratează părul și pielea, uleiul de nucă de cocos nu este chiar atât de sănătos, deoarece crește colesterolul rău în aceeași măsură ca untul, carnea de vită și uleiul de palmier. Deoarece conține peste 82% grăsimi saturate, nu este recomandat să gătiți cu ulei de cocos sau să adăugați ulei de cocos în cafea sau în smoothie-uri.
Grăsimile sănătoase – ce sunt și unde le găsim?
Grăsimile sănătoase sunt grăsimile mononesaturate și cele polinesaturate. Despre grăsimile polinesaturate trebuie să știți că ele conțin acizi grași esențiali Omega-3 și Omega-6. Sunt nenumărate motive pentru care specialiștii ne încurajează să înlocuim grăsimile saturate cu grăsimi polinesaturate și mononesaturate. Unele dintre cele mai recente studii științifice arată că uleiurile vegetale polinesaturate pot scade riscul de boli cardiovasculare cu 30%. Pe lângă faptul că scad riscul de boli de inimă prin reducerea nivelului de colesterol rău și a trigliceridelor, grăsimile polinesaturate și mononesaturate conțin, de asemenea, acizi grași esențiali pe care organismul nostru nu îi poate produce.
Găsim grăsimi mononesaturate în ulei de măsline, ulei de rapiță, ulei de arahide și în cel de avocado, în timp ce grăsimile polinesaturate le găsim în uleiul de porumb, în cel de șofran, în nuci, în semințe de in și în semințe de floarea soarelui.
Acizii grași Omega-3 sunt poate cei mai importanți deoarece scad inflamația, contribuie la menținerea funcției cerebrale adecvate și pot reduce simptomele depresiei, demenței, artritei și cancerului. Corpul nostru nu poate produce acizi grași Omega-3, de aceea este important să mâncăm alimente bogate în acești acizi. Găsim acizi grași Omega-3 în uleiurile de pește, în alge, în semințe și în nuci. Peștele gras este cel mai bogat în acizi Omega-3 de tip DHA și EPA, în special macroul, păstrăvul, heringul, somonul, tonul și hamsiile. Mai există o a treia formă de acid gras Omega-3, și anume AAL sau acid alfa-linolenic, care se găsește în uleiuri vegetale, în semințe de in, în semințe de chia, în nuci și în legume cu frunze de culoare verde închis.
Într-adevăr, peștele este considerat a fi cea mai bună sursă de acizi grași Omega-3, motiv pentru care este recomandat să consumăm aproximativ 240 de grame de pește săptămânal. Persoanelor cărora nu le plac preparatele pe bază de pește, precum și persoanelor foarte ocupate, le sunt recomandate suplimentele cu ulei de pește, precum Uleiul din ficat de cod natural lichid Lysi sau Ulei din ficat de cod capsule Lysi. Totuși, înainte de a vă administra orice supliment Omega-3, este indicat să vă consultați cu medicul personal.
Acizii grași Omega-6 sunt și ei necesari pentru menținerea sănătății oaselor, pentru reglarea metabolismului și a sistemului reproducător, precum și pentru creșterea părului și sănătatea pielii. Surse foarte bune de acizi grași Omega-6 sunt uleiurile vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb, de soia, de nuci și de semințe.
Dintre toate dietele, se pare că dieta mediteraneană este cea care susține un echilibru sănătos între acizii grași Omega-3 și Omega-6. Cei care au adoptat dieta mediteraneană, consumă pește sălbatic cel puțin de două ori pe săptămână și își limitează consumul de carne roșie la doar câteva porții pe lună. De asemenea, dieta mediteraneană susține consumul de fructe și legume proaspete, de nuci, semințe și cereale integrale și încurajează gătitul cu ulei de măsline, cu plante aromatice și mirodenii pentru a obține preparate delicioase, care favorizează sănătatea inimii.
Content Manager la divizia de publishing a grupului Creative Art.
O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.