Învățarea prin joc, modalitatea preferată de cei mici

Atunci când ai un copil de vârstă preșcolară, schimbările prin care trece cel mic se pot observă de la o zi la alta. Bebelușul de altă dată lasă loc copilului mic, copilului curios și avid de cunoaștere, care învață să cunoască lumea înconjurătoare în fiecare zi.

Învățarea prin joc, modalitatea preferată de cei miciPentru o dezvoltare armonioasă a copilului, jocul, mai ales cel educativ, trebuie integrat în rutina copilului.

Jocul reprezintă un ansamblu de acţiuni şi operaţii care, paralel cu destinderea, cu buna dispoziţie şi cu bucuria, urmăreşte obiective de pregătire intelectuală, tehnică, morală şi fizică a copilului. Inclus în activitatea didactică, elementul de joc imprimă acesteia un caracter mai viu şi mai atrăgător, aduce varietate şi o stare de bună dispoziţie, de divertisment, ceea ce previne apariţia monotoniei, a oboselii şi a plictiselii.

Specialiștii de la prima grădiniță online din România consideră că jocul este modalitatea prin care cei mici pot învăța cel mai bine lucruri noi.

Cum să mă joc cu cel mic pentru a-i stimula dezvoltarea?

Pentru fiecare vârstă în parte există anumite tipuri de jocuri specifice sau preferate de cel mic. Jocul este o constantă a copilăriei, iar faptul că cel mic se joacă cu părinții constituie un mare plus pentru dezvoltarea sa.

Dacă în perioada antepreşcolară (1 – 3 ani) este încă dominant jocul cu obiecte, după 3 ani copilul poate juca mai multe personaje, rolurile acestuia diferenţiindu-se (de exemplu, în rol de adult, se preface că pune masa împreună cu păpuşa, duce copiii – păpuşile – la plimbare etc.). La 4 ani, jocul nu mai este izolat, ci e preferat jocul cu un copil mai mare sau mai mic sau cu mai mulţi copii. La 5 ani pot apărea jocuri cu prieteni imaginari, jocuri profesionale, jocurile de mişcare (tricicleta, bicicleta, mingea), jocurile de construcţii. La 6 ani, copilul devine fascinat de jocurile cu apă şi pământ (de exemplu, construieşte tunele, turnuri etc.), dar rămâne atras şi de minge, coardă ş.a.m.d. Jocurile cu reguli devin acum tot mai dese.

Pentru a-i stimula dezvoltarea copilului este indicat să petreci cât mai mult timp cu el, să clădești o relație afectivă sănătoasă și stabilă. Orice joc este binevenit. De la cele simple de construcție, până la citirea unei povești sau învățarea unui cântecel, orice activitate alături de cel mic înseamnă încă un pas în dezvoltarea sa.

Care sunt beneficiile învățării prin joacă?

  • dezvoltarea competențelor – jocul încurajează efortul și realizările, pentru că oferă provocări;
  • dezvoltarea încrederii de sine – a avea de-a face cu un joc și cu dificultățile pe care le aduce, construiește încrederea de sine și abilitatea de a face față oricăror situații;
  • dezvoltarea procesului de gândire – jocul contribuie la atingerea concluziilor, la adresarea întrebărilor și a gândirii creative;
  • un mediu sigur și plăcut – atunci când ne jucăm, suntem într-un mediu pozitiv, amuzant, sigur și lipsit de stres.
  • învățarea experiențială îmbunătățește memoria – scopul învățării prin joacă este crearea unei experiențe de învățare pentru a ajunge la o învățare eficientă.
  • dezvoltarea abilității de soluționare a problemelor – jocurile dezvoltă imaginația si creează experiență în a găsi noi modalități creative de a rezolva problemele. Jocurile implică învățare și curiozitate naturală, cresc motivarea și contribuie la crearea unui potențial de învățare de la vârste fragede;
  • spargerea rutinei – experiența altor activități în afara familiarului, a granițelor zilnice.

Prima grădiniță online din România încurajează părinții să se joace cu cei mici, să petreacă cât mai mult timp alături de ei, să se bucure de seri petrecute în familie, cu povești sau jocuri interactive, momente care vor deveni amintiri de neuitat peste ani.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*