Învățarea unei limbi străine susține dezvoltarea creierului

Învățarea unei limbi străine are efecte vizibile asupra creierului? Aceasta este o întrebare foarte veche. Grație progreselor tehnologiei moderne, oamenii de știință dețin acum echipamente speciale cu care pot studia părți ale creierului în timpul învățării limbilor străine.

Echipamentele medicale, cum ar fi imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), fac posibil ca medicii să examineze cortexul și să înțeleagă mai bine cum anume învățarea unei limbi străine poate influența dezvoltarea creierului la orice vârstă.

Prelucrarea limbajului cerebral

Întâi de toate, trebuie să începem prin a spune că în creier există patru lobi, și anume: lobul frontal (zona lui Broca), lobul paralel (zona Wernicke), lobul temporal (zona Wernicke) și lobul occipital. În vremurile mai îndepărtate, se credea că anumite regiuni ale creierului, cum ar fi zona lui Broca și Wernicke, erau capabile să proceseze limbajul cerebral.

Dar, prin metode de imagistică a creierului, cum ar fi fMRI, oamenii de știință știu acum că fiecare lob joacă un anumit rol în capacitatea noastră de a procesa limbajul.

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când învățăm o limbă străină?

Recent, un studiu de mare amploare a examinat funcția creierului pe un grup de recruți lingvistici și un grup de studenți în științe. Proiectul de studiu a fost simplu, și anume recruții au urmat un curs intensiv de limbi străine timp de trei luni, iar grupul de control a studiat cu sârguință alt domeniu, tot timp de trei luni.

Oamenii de știintă au efectuat analize  fMRI  studenților înainte de a începe studiile intensive de trei luni și după ce au încheiat cele trei luni de studiu intensiv și au comparat rezultatele între grupuri. Ceea ce au descoperit este cu adevărat fascinant.

Dezvoltarea creierului variază în funcție de performanța studenților

Oamenii de știință au dovedit prin intermediul analizelor fMRI ceea ce educatorii, profesorii și cercetătorii bănuiau de zeci de ani, și anume învățarea unei limbi străine are un impact pozitiv asupra dezvoltării creierului. Analizele fMRI au demonstrat vizibil că educația bilingvă oferă creierului beneficii enorme.

De fapt, cercetătorii au fost plăcut surprinși să descopere că diferite regiuni din creier s-au dezvoltat în grade diferite, în funcție de efortul pe care fiecare student l-a depus pentru a învăța limba străină. Cu alte cuvinte, cu cât studentul a depus mai mult efort, cu atât mai mult a beneficiat din punct de vedere cognitiv.

fMRI a demonstrat o dezvoltare mai mare în următoarele domenii:

Hipocampus – această structură este o parte a sistemului limbic și joacă un rol important pentru memorie, învățare și emoție.

Giroscopul temporal superior – această structură conține cortexul auditiv principal și este responsabil pentru procesarea sunetelor. Este de înțeles modul în care perceperea sunetelor va afecta capacitatea de a procesa limba.

Beneficiile educației bilingve pentru dezvoltarea creierului

Studiul a confirmat în cele din urmă că învățarea limbilor străine favorizează creșterea și dezvoltarea creierului.

Pentru educatori, profesori, medici și cercetători clinici, aceste date au potențialul de a schimba direcția educației și medicinii în beneficiul copiilor de toate vârstele, inclusiv a celor cu dislexie sau autism.

Imaginați-vă că metodele de examinare a creierului prin fMRI pot fi de mare ajutor pentru adaptarea programelor educaționale bilingve la abilitățile cognitive ale fiecărui copil. Dacă copilul se străduiește să pronunțe cuvintele în mod corect sau să respecte tiparele și sintaxa lingvistică, imagistica creierului ar putea ajuta la dezvoltarea softului fonetic și a aplicațiilor de limbă care se potrivesc cu circuitele lui unice din creier.

Învățarea unei limbi străine păstrează creierul într-o formă excelentă

Cercetările lingvistice continuă să descopere mai multe abilități cognitive care se află adânc în creierul nostru. Deși, este foarte recomandat să vă înscrieți copiii la o grădiniță cu predare în limbi străine, cum ar fi o grădiniță cu predare în limbă franceză, trebuie să știți că învățarea unei limbi străine nu este benefică doar pentru copii, ci și pentru adulți.

Așa cum exercițiile aerobice vă mențin inima sănătoasă, tot la fel învățarea unei limbi străine vă poate menține creierul într-o formă grozavă, protejându-l de demență și de efectele îmbătrânirii.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*