Joc, mişcare, mâncare sănătoasă = copil inteligent

Sunt nenumărate modalităţi prin care ne putem asigura că vom avea copii isteţi, inteligenţi şi descurcăreţi. Pentru că urmează să vorbim despre inteligenţă şi care sunt acele metode sigure care contribuie la dezvoltarea inteligenţei în cazul copiilor, trebuie să vedem mai întâi ce anume este inteligenţa.

Există definiţii diferite ale acesteia, dar, în esenţă, inteligenţa este abilitatea omului de a înţelege, de a învăţa şi de a interacţiona în mediul său. Cine nu ar vrea asta pentru copilul lor?

Se poate vorbi despre modalităţi diferite prin care putem contribui la dezvoltarea inteligenţei copiilor, iar în rândurile de mai jos vă prezentăm câteva confirmate de specialişti:

Alăptarea

Numeroase studii au dovedit că alăptarea contribuie la dezvoltarea inteligenţei copiilor şi la îmbunătăţirea sistemului fizic şi imunitar. Laptele matern conţine toate substanţele nutritive de care are nevoie un copil pentru a creşte şi dezvolta armonios. Mai mult decât atât, laptele mamei are nutrienţi unici, pe care specialiştii nu îi pot duplica în laboratoare.

Activitatea fizică

Toate familiile ar trebui să respecte un program regulat de exerciţii fizice. Paote fi vorba de plimbări la pas, de plimbări cu bicicleta, urcat pe munte, înot sau alte sporturi. Cercetările arată că activităţile fizice pot îmbunătăţi capacitatea mentală a copiilor. Poate că aţi auzit de demenţă, care practic înseamnă pierderea capacităţii cognitive. Iată că activitatea fizică împiedică instalarea demenţei, îmbunătăţeşte funcţionarea creierului şi produce unele substanţe antidepresive care împiedică depresia şi stările de spirit apăsătoare.

Regim alimentar echilibrat

Mâncărurile foarte procesate, precum şi ceea ce numim junk-food, conduc la scăderea IQ-ului copiilor. Pe de altă parte, cercetările au arătat că majoritatea copiilor care mănâncă mai multe fructe, legume, peşte şi paste integrale au un IQ mai ridicat decât cei care mănâncă alimente procesate, prăjite, grase şi cu mult zahăr. Prin urmare, dacă vă doriţi un copil inteligent, trebuie să optaţi pentru un regim bogat în substanţe nutritive şi lipsit de mâncăruri junk. Asta nu înseamnă că regimul alimentar trebuie să fie unul lipsit de gust sau plictisitor. Nicidecum. Omletele cu câteva legume alături, chifteluţele de pui la cuptor servite cu paste şi sos de roşii, peştele la cuptor cu lămâie şi rozmarin şi checurile de casă pregătite cu făină integrală, zahăr din trestie de zahăr, ulei de cocos şi fructe uscate sunt toate opţiuni minunate pentru copii. Iar dacă nu puteţi pune pe masă mâncăruri de peşte de două ori pe săptămână aşa cum este recomandat, puteţi apela la capsule de peşte, care oferă aceleaşi beneficii precum preparatele pe bază de peşte.

Ulei de peşte

 Poate că aţi auzit deja despre importanţa acizilor graşi Omega-3. În general, aceşti acizi se găsesc în peşte, alge şi fructe de mare. Studiile desfăşurate de Universitatea New York au ajuns la concluzia că dacă există un aliment care poate dezvolta inteligenţa omului, atunci acela este uleiul de peşte bogat în acizi graşi de tip DHA. Studiile au mai spus că un sugar poate beneficia de un IQ mai mare cu 3,5 puncte dacă mama ia în perioada alăptării 1000 mg DHA în fiecare zi. 

Jucării educative

 De obicei, copiii opun rezistenţă şi nu vor să înveţe, ci doresc doar să se joace. Aici intervin jucăriile educative care maschează învăţarea, oferind copilului divertismentul de care are nevoie. Iată cum joaca cu jucării educative potrivite oferă mai multe beneficii pentru capacitatea mentală a copilului. Totodată, jucăriile educative sporesc creativitatea şi imaginaţia copiillor.

În încheiere, pentru ca un copil să ajungă la adevăratul său potenţial, trebuie să citească. Cărţile, oricât de demodate ar fi în comparaţie cu dispozitivele electronice, gadget-urile de actualitate şi jocurile digitale, oferă copiilor şansa de a învăţa o mulţime de informaţii, de a se relaxa, de a se pierde într-o lume de basm şi de a învăţa concepte din cele mai avansate.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*