Managmentul colesterolului

Cercetările legate de subaprecierea biochimiei colesterolului au arătat că nivelurile colesterolului sunt vinovate de riscul cardiovascular numai în procente mici, în timp ce proprietățile moleculelor responsabile de transportul colesterolului prin sânge, numite lipoproteine, oferă perspective importante în dezvoltarea aterosclerozei.

managementul colesterolului

De fapt, dimensiunea și densitatea lipoproteinelor sunt factori importanți pentru riscul cardiovascular – de exemplu, în cazul unui nivel mare de colesterol rău, particulele sunt mult mai puțin periculoase decât mici particule dar dense de colesterol bun, le fel, particulele mari din colesterolul bun oferă o protecție vasculară mai mare decât particulele mici și dense ale colesterolului bun. Dezvoltarea unor strategii avansate de testare a lipidelor care iau în considerare importanța dimensiunii particulelor lipoproteine, cum ar fi testul RMN (rezonanță magnetică nucleară), permite o evaluare mult mai profundă a riscului cardiovascular decât un profil lipidic convențional utilizat de majoritatea medicilor.

În plus, procesele metabolice, cum ar fi oxidarea și glicarea, modifică funcționalitatea lipoproteinelor, transformându-le în vehicule de transport de colesterol în molecule foarte reactive, capabile de a deteriora celulele endoteliale delicate care căptușesc pereții noștri arteriali. Acest endoteliale deteriorează ambele inițiative și promovează aterogeneza. Din punct de vedere științific, intervențiile naturale sprijinite pot viza formarea acestor lipoproteine modificate care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare mortale, cum ar fi infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.

Lipidele din sânge: colesterolul și trigliceridele

Colesterolul este o moleculă, care joacă un rol critic în metabolism. Este o componentă majoră a membranelor celulare, unde concentrația acesteia variază în funcție de funcția celulei particulare. De exemplu, membrana celulelor hepatice conține fracțiuni destul de mari de colesterol.

Colesterolul din membranele celulare are două funcții principale. În primul rând, modulează fluiditatea membranelor, permițându-le să mențină funcția lor pe o gamă largă de temperaturi. În al doilea rând, previne scurgerea de ioni (molecule utilizate de celulă pentru a interacționa cu mediul său), acționând ca un insulator celular. Acest efect este critic pentru funcționarea corectă a celulelor neuronale, deoarece colesterolul-bogat de la nivelul mielinei  izolează neuronii și le permite să transmită impulsuri electrice rapid pe distanțe.

Colesterolul are și alte roluri importante în metabolismul uman. Colesterolul servește ca precursor al hormonilor steroizi, care includ hormoni sexuali (androgeni și estrogeni), minerale-corticoizi, care controlează echilibrul apei și minerale în rinichi și glucocorticoizi, care controlează proteinele și carbohidrații, imunosupresia, și inflamația. Colesterolul este, de asemenea, precursorul vitaminei D. În final, colesterolul oferă cadrul pentru sinteza acizilor biliari, care emulsionează grăsimile dietetice pentru absorbție.

Trigliceridele sunt lipidele de stocare care au un rol esențial în metabolismul și producerea energiei. Ele sunt complexe moleculare de glicerol (glicerină) și trei acizi grași. În timp ce glucoza este sursa de energie preferată pentru cele mai multe celule, ea este o moleculă voluminoasă, care conține mai puțină energie pentru cantitatea de spațiu pe care îl ocupă. Glucoza este stocată în principal în ficat și mușchi sub formă de glicogen. Acizii grași, pe de altă parte, atunci când sunt ambalați ca trigliceride, sunt surse mai dense de energie decât carbohidratii, ceea ce le face superioare pentru stocarea energiei pe termen lung.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*