Nivelul scăzut de Omega-3 ar putea explica de ce copiii au probleme de învățare

De-a lungul timpului, oamenii de știință au încercat să afle cu cât mai multă precizie care sunt efectele uleiului de pește și ale acizilor grași Omega-3 asupra creierului copiilor, care se află în perioada de dezvoltare atât în timpul sarcinii, cât și în primii ani de viață. În prezent, se știe cu certitudine că acizii grași Omega-3 au, în mod particular, un efect benefic asupra copiilor cu tulburări de deficit de atenție, dar majoritatea părinților sunt confuzi cu privire la beneficiile exacte, la cum să introducă acești acizi în dieta copilului și când sunt necesare suplimentele cu ulei de pește.

Care este importanța acizilor grași Omega-3 în organismul nostru?

Acizii grași Omega-3 reprezintă un tip de grăsime polinesaturată și sunt unii dintre cei mai importanți acizi grași esențiali pentru o bună dezvoltare. Acizii Omega-3 sunt obligatorii pentru dezvoltarea funcției oculare, precum și pentru dezvoltarea părților creierului care sunt folosite pentru învățare, gândire și memorare. Deoarece corpurile noastre nu sunt capabile să producă acizi grași Omega-3 – cu excepția laptelui matern-, este vital pentru dezvoltarea creierului nostru să îmbogățim dieta alimentară cu acizi grași Omega-3.

O deficiență de acizi grași Omega-3 poate provoca probleme de învățare, de memorare, de vedere, dar și probleme comportamentale. Aici intervin suplimentele de Omega-3, așa cum sunt cele puse la dispoziție de Lysi, care îmbunătățesc capacitatea de atenție, funcția creierului și autocontrolul. De asemenea, s-a demonstrat că acizii grași Omega-3 îmbunătățesc abilitatea copiilor de a citi și de a scrie și, totodată, au un efect antiinflamator, ceea ce este deosebit de util în cazul afecțiunilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi eczema.

Trebuie adusă în discuție și importanța acizilor grași Omega-3 în cazul copiilor care suferă de ADHD. Cercetările au arătat că acizii grași Omega-3, împreună cu alți acizi grași polinesaturați esențiali, sunt importanți în perioada de creștere – până la vârsta de 18 ani – pentru dezvoltarea intelectuală. Lipsa acestor acizi grași esențiali poate avea un impact negativ asupra IQ-ului copiilor, a capacităților școlare și asupra performanțelor academice. Copiii cu probleme de comportament, cum ar fi ADHD, prezintă deseori semne ale unui nivel scăzut de Omega-3. Pot avea părul casant, pielea uscată sau pot prezenta sete excesivă. Dovezile arată că prin îmbogățirea dietei alimentare cu acizi grași Omega-3, copiii pot înregistra o ameliorare a severității problemelor de atenție, de comportament și de citire.

Care sunt cele mai bune surse de acizi grași Omega-3?

În general, cele mai bune surse de acizi grași Omega-3 includ peștele gras, semințele și nucile. Somonul, tonul, păstrăvul, macroul, anșoa, sardinele, semințele de in, nucile, semințele de dovleac, unele uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de rapiță și uleiul de in sunt toate surse de acizi grași Omega-3. Alte surse excelente de Omega-3 includ ouăle provenite de la găini care au fost hrănite cu iarbă sau mâncare organică, vite hrănite cu iarbă și alte alimente fortificate cu Omega-3, precum maioneză, sucuri sau cereale.

Marea majoritate a copiilor nu consumă suficient pește și, din acest motiv, părinții sunt sfătuiți să completeze dieta copiilor lor cu suplimente Omega-3. Suplimentele de Omega-3 pentru adulți și copii furnizează aceiași acizi grași esențiali – de obicei, doar doza și preparatul variază.

Există o gamă largă de suplimente de Omega-3 și de ulei de pește pentru copii. Unele suplimente sunt sub formă de comprimate simple sau aromate, altele vin sub formă de comprimate mestecabile sau în formă lichidă, ceea ce este convenabil pentru copiii mici care întâmpină dificultăți la înghițirea comprimatelor. Deoarece suplimentele de Omega-3 și uleiurile de pește pot fi foarte diferite, dacă decideți să îi oferiți copilului un supliment de Omega-3, optați pentru un brand care include niveluri ridicate de EPA și DHA – acizii grași esențiali din Omega-3. De asemenea, asigurați-vă că alegeți uleiuri de pește de calitate farmaceutică, purificat, fără mercur.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*