Riscurile cancerului de colon pot fi reduse cu acizii grași omega-3

O investigație preliminară privind legătura dintre acizii grași Omega-3 și cancerul de colon arată că există o legătură pozitivă surprinzător de puternică între cele două grupuri.

omega 3 si cancerul de colon

Despre studiu și constatările sale neobișnuite

Folosind un eșantion de testare a populației de peste 1.500 de participanți albi (aproximativ jumătate cu cancer de colon și jumătate fără) și un eșantion de comparație mai mic, de aproximativ 370 de participanți negri (de asemenea, cu și fără cancer), cercetătorii de la Institutul Național de Științe ale Mediului Triunghiul de Cercetare (NIEHS) din Carolina de Nord a găsit o corelație deosebit de puternică între consumul de acizi grași Omega-3 și rate reduse ale cancerului de colon, în special la persoanele de origine europeană.

Participanților li s-a cerut să ofere detalii cu privire la obiceiurile alimentare pe o perioadă de 12 luni printr-o serie de chestionare cu accent pe consumul de acizi grași omega-3.

În general, echipa de cercetare a remarcat o reducere de aproape 40 la sută a ratelor de cancer în rândul persoanelor de culoare albă care au consumat cantități mari de grăsimi. Spre surprinderea investigatorilor, aceeași corelație nu a fost observată în subgrupul de populație neagră.

În lumina acestor rezultate ciudate, dar încurajatoare, cercetătorii din spatele studiului rămân optimiști că, cu o investigație suplimentară, sursa capacității omega-3 de a ajuta la prevenirea cancerului va fi mai bine înțeleasă. De asemenea, aceștia avertizează că acesta este unul dintre primele studii de acest gen care investighează legătura dintre acizii grași cu lanț lung și cancerul de colon și că este nevoie de mai multe informații înainte de a se putea formula concluzii definitive cu privire la beneficiile lor potențiale.

Dr. Sangmi Kim:

Datele experimentale au arătat beneficii ale acizilor grași omega-3 cu catenă lungă în carcinogeneza colorectală, variind de la creșterea tumorilor reduse, suprimarea angiogenezei și inhibarea metastazelor. Constatarea noastră de asociere inversă între aportul alimentar al acizilor grași omega-3 în lanț lung și cancerul intestinal distal, la participanții albi, adaugă un sprijin suplimentar ipotezei. Această constatare justifică studiul viitor. O creștere a consumului alimentar de acizi grași omega-3 în lanț lung, care provin în special din pește și fructe de mare, poate fi benefică în prevenirea cancerului intestinal distal.”

Mai multe informații despre acizii grași omega-3

“Omega-3” este un termen umbrelă folosit pentru a descrie o familie de acizi grași nesaturați care conțin legături duble similare carbon-carbon.

Formele accesibile dietetice ale omega-3 includ acidul docosahexaenoic (DHA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul a-linolenic (ALA). Acestea se găsesc într-o serie de alimente proaspete, inclusiv ouă și multe tipuri de pește (și alte fructe de mare).

Unele surse vegetale pentru Omega-3 includ multe nuci și semințe, precum și ulei de semințe de in, ulei de semințe, ulei de susan, avocado, legume cu frunze verzi, lapte de capră, lapte de migdale, lapte de cocos și lapte de cânepă.

Au fost efectuate cercetări extensive în ceea ce privește relația dintre acizii grași omega-3 și sănătate. Dacă se consumă în mod regulat ca parte a unei alimentații echilibrate, se consideră că acestea reduc semnificativ riscul unor forme de cancer, precum și al bolilor de inimă. De asemenea, se crede că reduc unele forme de inflamație și promovează funcția imună și creier.

Sursă foto: Igennus Healthcare Nutrition


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*