Vitaminele administrate cu scop preventiv copiilor – fac sau nu fac rău?

Vitaminele sunt administrate copiilor de către părinți cu cele mai bune intenții. Dar pediatrii trag un semnal de alarmă – vitaminele sintetice acordate copiilor în scop profilactic pot face mai mult rău decât bine. Deși, desigur, există situații în care acestea sunt indicate. Vitaminele pentru copii sunt de dorit în anumite situații, de exemplu, după o boală îndelungată sau după tratamentul cu antibiotice.

Vitamine-administrate-cu-scop-preventiv

Există situații clinice, cum ar fi sindromul de malabsorbție, intestin scurt sau diaree, când vitaminele nu sunt de ajuns și este nevoie de suplimente. Dar de ce fel de vitamine are nevoie copilul și pe ce perioadă, trebuie să fie alegerea pediatrului, nu a părintelui. Din păcate, datele statistice arată că în grupa de vârstă de până la 3 ani, 1 din 3 copii ia suplimente cu vitamine și minerale. Părinții le dau cu cele mai bune intenții, având convingerea și încrederea că vitaminele sunt esențiale pentru buna dezvoltare a copiilor.

Vitaminele sunt esențiale, desigur, dar trebuie să fie vitamine naturale, provenite din alimentație. Vitamina sintetică este pur și simplu un compus chimic, în timp ce în natură vitaminele se prezintă ca un grup. Cele naturale nu au alte efecte secundare.

Cu toate acestea, sunt cazuri când suplimentele alimentare trebuie administrate, pentru că ceea ce se obține din alimentație nu este suficient pentru a satisface necesarul zilnic.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru buna dezvoltare a copilului. Fără ea organismul nu poate asimila calciul, care este excretat prin urină. La copiii mici, poate duce la rahitism. Prea puțină vitamina D poate face ca dinții de lapte să iasă gata cariați. De asemenea, vitamina D acționează favorabil asupra sistemului nervos și auzului, calmează inflamațiile pielii și îmbunătățește imunitatea.

Fiecare copil ar trebui să ia vitamina D deoarece corpul uman produce foarte puțin din această vitamină. Sugarii născuți la termen trebuie să primească vitamina D din ziua a 14-de viață continuu până la vârsta de 2 ani (sau cum recomandă pediatrul).

Dar valorile sunt determinate în conformitate cu metoda de hrănire. Bebelușii alăptați necesită suplimentarea la o doză de 400 UI / zi, pentru că laptele matern nu conține această vitamină. Bebelușii hrăniți cu lapte formulă, de asemenea, ar trebui să primească doza, dar în cazul lor se ia în considerare cantitatea de vitamina D conținută în laptele praf.

Rolul acizilor grași esențiali

Acizii grași polinesaturati LC-PUFA sunt o componentă, fără de care dieta copilului nu este completă. Recent s-a demonstrat că un copil nu are nevoie doar de vitamine și minerale, ci și de acizi grași LC-PUFA. La început aceștia se recomandau doar copiilor născuți prematur, astăzi acizii grași polinesaturati sunt tot mai des adăugați în formulele de lapte. Practic, acești acizi grași LC-PUFA sunt un lanț lung – numele vine din engleză: acizi grași polinesaturati longchain. Fără aceștia organismul este incapabil să se dezvolte și să funcționeze în mod corespunzător.

Corpul copilului este capabil să sintetizeze LC-PUFA din așa-numitul acid precursor (LA și ALA), care este inclus în fiecare formulă de lapte. Cu toate acestea, studiile arată că majoritatea copiilor prematuri, dar și mulți nou-născuți la termen au deficiente de acizi grași polinesaturați din cauza imaturității tractului gastro-intestinal și căilor metabolice hepatice.

Prin urmare, dieta unui copil ar trebui să fie completată cu acizi grași LC-PUFA. Aceștia au un rol major, unii dintre ei fiind implicați în construirea membranelor tuturor celulelor.

Grupul LC-PUFA include omega-3 și omega-6. Doi dintre acești acizi sunt deosebit de importanți în dezvoltarea copilului DHA (acid docosahexaenoic, care aparține familiei omega-3) și ARA (acid arahidonic, care aparține familiei omega-6). DHA este necesar celulelor retiniene și are un rol important în dezvoltarea sistemului nervos central, îmbunătățind funcționarea creierului și acuitatea vizuală.

În timp ce ARA este o componentă cheie a membranelor celulare și un precursor al diferiților mediatori chimici, fiind esențial pentru a asigură o bună funcționare a întregului organism. În mare parte datorită ARA celulele au formă adecvată și funcționează corect.

Pentru a se asigură că mama va fi în stare să îndeplinească pentru copilul ei cererea mare de acizi grași LC-PUFA, natura a stabilit două mecanisme. Primul este asociat cu sarcina, când DHA este transportat mai rapid decât alți acizi grași. Al doilea mecanism este strâns legat de laptele matern, care conține acizi grași LC-PUFA. De aceea în primele luni de viață ale bebelușului laptele matern este cea mai bună sursă a acestor acizi.

Cantitatea de DHA depinde de dietă. Se consideră că din totalul acizilor grași prezenți în laptele matern, DHA reprezintă o medie de 0,3%. Concentrația de acid arachidonic (ARA) este de aproximativ 0,5-0,6% din acizii grași conținuți în lapte. Cercetătorii cred că aceste cantități sunt optimizate special pentru a satisface nevoile sugarilor, cel puțin pentru primul an de viață. Deci, dacă alăptați, încercați să o faceți cât mai mult timp posibil. Pentru ca laptele dvs. să aibă din belșug acizi grași polinesaturati, nu trebuie să vă lipsească din dietă ouăle și peștele marin – cele mai valoroase alimente din acest punct de vedere. În salate (deci nepreparat termic) folosiți ulei de măsline, de arahide și de floarea-soarelui, pentru că atunci mâncarea va fi mai bogată în acid linoleic.

Acizii grași esențiali Omega 3 sunt buni pentru sănătatea creierului, asigurându-i copilului o dezvoltare corectă pe parcursul creșterii sale. Nu trebuie să uităm că aceștia pot fi luați din dieta diversificată a copilului prin consumul de pește, de tip somon, hering, păstrăv, macrou. Se găsesc și în semințe de in, susan, nuci sau migdale. Atunci când dieta copilului nu cuprinde astfel de alimente este indicat să cereți sfatul medicului și să îi oferiți ulei de pește, în dozele și perioadele recomandate.

Uleiul de pește Lysi este extrem de bun pentru sănătatea cerebrală a copiilor și adulților. Produsul se găsește în farmacii sau pe sagasanatate.ro


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*