SUPLIMENTE OMEGA 3

Totul despre suplimentele de Omega 3! Ați auzit vreodată expresia dacă ai un creier gras, înseamnă că ai o minte sănătoasă? Nu trebuie să ne sperie alăturarea de grăsimi și sănătate, deoarece în cazul acizilor grași esențiali Omega 3 avem o cu totul altă situație. Acizii grași Omega 3 constituie o parte importantă în menținerea sănătății organismului nostru. De ce? Acești acizi grași Omega 3, mai ales DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic) reprezintă o componente nutritivă ce reglează și controlează producția de energie din fiecare celulă.

Suplimente Omega 3Înainte de a aprofunda subiectul nostru legat de suplimente de Omega 3, cred că a venit momentul să desfiinţăm o idee des vehiculată la noi în mass-media. Grăsimile care dăunează grav sănătăţii se referă la cele din carne de porc, mai ales care provin din carne roşie. Însă există şi grăsimi de care creierul şi organismul nostru are nevoie pentru a funcţiona eficient şi sănătos, iar aici intră grăsimile esenţiale, cum sunt acizii graşi Omega 3 şi Omega 6.

După această paranteză, revenim la programul nostru obişnuit de astăzi, în care invitaţii sunt suplimentele de Omega 3.

Cum Omega 3 nu poate fi fabricat de organism, noi trebuie să îi asigurăm cantitatea necesară de acizi grași.

Meniul bogat în Omega 3 este format din pești oceanici de apă rece, cum sunt somonul, heringul, tonul, ficatul de cod, macrou, dar și din icrele negre și roșii. Pe doua pagina putem găsi alge marine, ouă, dar și organe de animale precum creier, testicule, măduvă. Nu putem închide meniul fără a include și semințele de in, semințe de chia și ulei de chia, semințe de cânepă și ulei de cânepă, nuci, soia, năut, linte, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, avocado etc.

Pe lângă o alimentația bogată în Omega 3, mai există o variantă prin care să ne asigurăm aportul de acizi grași, prin utilizarea suplimentelor alimentare. Suplimentele cu acizi graşi Omega 3 (uleiul de peşte) se găsesc sub formă de lichid, capsule şi tablete.

Cum alegi cel mai bun supliment de Omega 3?

Cea mai bună opțiune o constituie uleiul de pește.

Primul pas este de a verifica dacă suplimentul conține de EPA și DHA, iar dacă ele nu apar pe etichetă, atunci produsul nu merită atenția voastră. Uni specialiști apreciază că acei ulei ar trebuie să conţină cel puţin 600 miligrame de acid docosahexenoic (DHA).

Al doilea aspect este cantitatea de Omega 3 precizată pe ambalajul suplimentul alimentar. Țineți cont că specialiștii recomandă un gram de Omega 3 pe zi.

Al treilea aspect de care ar fi bine să țineți cont pentru a beneficia de efectele Omega 3, este să optați pentru un produs ce conține trigliceride sau fosfolipide.

După acest mic ghid de orientare, în mintea noastră se naște o întrebare firească.

Ce beneficii ne aduc suplimentele de Omega 3? (Indicațiile terapeutice se extind pe toată harta noastră anatomică):

- are capacitatea de a reduce colesterolul cu până la 60%;
- protejează celule de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi, de invazia toxinelor, virusurilor, bacteriilor sau a unor agenți alergeni;
- joacă un rol important în transportul oxigenului la nivel celular;
- ameliorează afecțiuni ale pielii precum eczeme, psoriazis, colită ulceroasă etc;
- stimulează procesul de ardere a grăsimilor și combate senzația de foame;
- combate depresia postpartum;
- stimulează sistemul nervos al copilului și îi îmbunățeșțe capacitatea intelectuală;
- ne poate ajuta organismul să lupte împotriva diabetului, artritelor;
- are capacitatea de a reduce riscul infarctului miocardic;
- reduce riscul apariției maladiilor Alzheimer, Parkinson etc;
- previne apariţia sindromului ADHD la copii (sindromul ADHD se referă la un sindrom de hiperactivitate cu deficit de atenţie, de care pot suferi copiii, din cauze lipsei de acizi graşi Omega 3 din hrana mamei);
- vă poate ajută musculatura să se refacă, după ce ați efectuat o repriză de exerciții fizice;
- ne poate îmbunătăţi atât memoria, cât şi vigilenţa şi dispoziţia noastră;
- asigură buna funcționare a sistemului nostru nervos.

După ce am descoperit repertoriul de beneficii pe care Omega 3 le are în organismul, este momentul să vedem şi latura sa negativă.

Există și contraindicații în administrarea unui supliment de Omega 3. Concret spus, un exces de Omega E poate avea repercusiuni precum:

- slăbește sistemul imunitar;
- dacă luați anticogulante sau aspirină, nu consumați un supliment de Omega 3 fără a consulta în prealabil un medic;
- crește riscul apariției de hemoragii;
- se măreşte riscul producerii unor atacuri cerebrale.

Această reţetă „se prescrie” în cazul oricărui supliment alimentar şi se referă la faptul că este recomandat să consultați un medic înainte de administrarea uleiul de pește ce conține Omega 3, pentru a nu vă ataca sănătatea în loc să o protejați.

Am încercat să surprindem esența personalității acizilor grași Omega 3. Le-am cunoscut latura benefică, dar ne-au dezvăluit și latura lor mai întunecată. Ce este important de reținut este că acizii grași Omega 3 sunt indispensabili pentru dezvoltarea armonioasă a creierului și organismului nostru, dar și pentru menținerea sănătății noastre.

Ce alimente ar trebui să consum după antrenamentul sportiv?

După un antrenament sportiv, corpul nostru râvnește după două lucruri, și anume energie și recuperare. Un antrenament pune foarte multă presiune asupra corpului, așa că un regim bogat în alimente potrivite poate face diferența între a ne simți obosiți și vlăguiți a doua zi sau, dimpotrivă, sănătoși și energizați. Prin […] mai mult »

6 moduri simple prin care vă puteți îmbunătăți metabolismul

Persoanele care doresc să piardă kilogramele în plus sau care doresc să își mențină greutatea corporală știu cât de important este să beneficieze de un metabolism accelerat. Dar iată că anumite schimbări în viața noastră ne tulbură metabolismul, pe lângă faptul că metabolismul încetinește firesc odată cu înaintarea în vârstă. […] mai mult »