3 motive pentru care ai nevoie de Omega 3 în sarcină

Una dintre întrebările cele mai frecvente ale femeilor însărcinate este: Am voie să iau suplimente cu Omega 3 în perioada de sarcină? Răspunsul este unul destul de simplu: da, ai voie, și chiar este indicat să consumi acizi grași Omega 3 atât pe durata sarcinii, cât și în perioada postpartum. Statisticile arată că femeile însărcinate mănâncă o cantitate insuficientă de pește și prin urmare, aportul de acizi grași Omega 3 este scăzut. Tocmai din acest motiv, este indicat ca viitoarele mămici să crească doza de Omega 3 cu diverse suplimente cum ar fi uleiul de pește, acesta fiind un mare aliat al unei stări bune de sănătate pe durata celor 9 luni, și nu numai.

Acizii grași Omega 3 ajută la dezvoltarea fetală

Un motiv important pentru care ar trebui să consumi acizi grași Omega 3 în sarcină este faptul că aceștia ajută la dezvoltarea bebelușului în perioada intra-uterină. De-a lungul timpului au fost studiate etapele de dezvoltare ale fătului în rândul femeilor însărcinate care au luat suplimente cu Omega 3 și în rândul celor care nu au luat, iar în urma comparării rezultatelor s-a stabilit faptul că acizii grași Omega 3 ajută la îmbunătățirea rezultatelor dezvoltării neurologice. Mai multe decât atât, un alt studiu a demonstrat că un consum constant de acizi grași Omega 3, fie sub forma alimentelor bogate în Omega 3 sau a suplimentelor, duce la scoruri mai mari de inteligență verbală.

În ultimul trimestru de sarcină, consumul de Omega 3 este cu atât mai important cu cât acesta marchează perioada cea mai importantă de dezvoltare neurală și vasculară a fătului. Un consum mare de Omega 3 duce la creșterea concentrației de DHA din creierul fătului și la o dezvoltare mai bună a acestuia.

Acizii grași Omega 3 joacă un rol important în construirea celulelor cerebrale ale fătului

Fătul are nevoie de o cantitate mare de grăsimi sănătoase, acestea fiind principala sa sursă de energie, energie ce va fi utilizată pe parcursul celor 9 luni de sarcină pentru creștere și mai ales dezvoltare cerebrală. Studiile arată că cel puțin 3 sferturi din energia pe care fătul o primește de la mamă este redirecționată către dezvoltarea creierului. DHA este acidul gras esențial pentru sistemul nervos central și retină, tocmai de aceea, se recomandă ca în perioada sarcinii și în cea a alăptării mama să consume în jur de 2.5 grame de Omega 3 pe zi, din care 100-300 mg să fie doar DHA. Studiile au arătat faptul că mămicile care au consumat pe durata sarcinii acizi grași Omega 3 au născut bebeluși cu un scor APGAR mare și cu o dezvoltare psihomotorie ulterioară mai rapidă.

Acizii grași Omega 3 te ajută să previi pre-eclampsia și nașterea prematură

În timpul sarcinii, dacă nivelul de lipide și de trigliceride din sânge crește și depășește limita normală, există riscul de a suferi de pre-eclampsie și de a naște prematur. Se pare că acizii grași Omega 3 ar avea un rol important în prevenirea pre-eclampsiei și a nașterii premature prin intermediul acțiunii EPA care are multe beneficii asupra inimii și reglează modificările de presiune a sângelui, nivelul colesterolului, al lipidelor și trigliceridelor. Există în momentul de față multe studii aflate în desfășurare care vor să demonstreze cât de important este Omega 3 în prevenirea nașterilor premature.

După cum poți vedea, uleiul de pește ajută nu doar la dezvoltarea normală și sănătoasă a fătului, ci și la menținerea stării tale de sănătate la cote maxime pe toată durata sarcinii. Consumul regulat de Omega 3 te va ajuta să te bucuri de sarcină din prima lună și până în momentul în care îți ții bebelușul în brațe!


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*