5 trucuri de care să ţii cont pentru a dezvolta inteligenţa copiilor

Chiar din momentul venirii pe lume, copiii încep să înveţe şi să îşi extindă cunoştinţele, iar când împlinesc vârsta potrivită, părinţii îi înscriu la şcoală, acolo unde vor învăţa o multitudine de lucruri noi, dar şi ce trebuie să facă şi cum să se comporte pentru a-şi atinge obiectivele şi pentru a avea astfel un viitor minunat.

Chiar dacă au înscris copilul la o şcoală bună, părinţii trebuie să se asigure că cel mic nu îşi va pierde interesul pentru studiu. Foarte mulţi copii îşi pierd interesul de a studia sau de a merge la şcoală, din diverse motive. Fie nu reuşesc să îşi facă prieteni, pică la examene, fie se gândesc în cea mai mare parte a timpului la alte lucruri care nu sunt legate de şcoală.

Ca părinte, trebuie să dezvoltaţi inteligenţa copilului şi să îl motivaţi să înveţe şi să meargă la şcoală. Iată câteva sfaturi eficiente de care părinţii pot ţine cont pentru a stimula inteligenţa copilului lor:

  1. Oferiţi tot sprijinul de care are nevoie copilul. Întâi de toate, pentru a dezvolta inteligenţa copilului şi pentru a-l susţine în procesul său de învăţare, trebuie să îi puneţi la dispoziţie lucruri de bază, precum rechizite şcolare, cărţi şi dicţionare, consumabile şi alte instrumente de studiu. Un copil nu poate studia în mod corespunzător şi nu poate lua note mari la şcoală dacă nu dispune de aceste lucruri de bază. De asemenea, acasă va avea nevoie de o zonă specială de studiu, bine luminată şi ferită de zgomot, acolo unde va putea să înveţe fără să fie distras.
  2. Respectaţi un regim alimentar echilibrat. Hrana este un alt aspect esenţial de care copiii au nevoie pentru a studia şi pentru a deveni tot mai inteligenţi pe zi ce trece. Pe lângă respectarea unui regim echilibrat care să cuprindă toate categoriile de alimente, precum lactate, fructe, legume, leguminoase, carne slabă şi cereale integrale, de mare ajutor sunt alimentele despre care oamenii de ştiinţă au demonstrat că susţin dezvoltarea şi buna funcţionare a creierului. Este vorba, în primul rând, de peşte, urmat apoi de nuci, migdale, caju, seminţe de cânepă, de in, de dovleac, dar şi avocado şi ulei de măsline. În general, copiii trebuie să mănânce cel puţin două porţii de peşte de bună calitate în fiecare săptămână, însă în perioadele solicitante fizic sau intelectual, cu cât mai mult peşte consumă, cu atât mai bine. Dacă nu prea îi place peştele sau nu aveţi timp să pregătiţi peşte în mod frecvent, atunci capsulele cu ulei de peşte reprezintă cea mai la îndemână opţiune. Cu un conţinut corespunzător de acizi graşi Omega-3 şi disponibile în mai multe opţiuni, capsulele cu ulei de peşte vor susţine efortul intelectual al copilului.
  3. Încercaţi să vă observaţi copilul când studiază. Majoritatea copiilor nu spun părinţilor dacă nu reuşesc să înţeleagă o anumită lecţie la şcoală. Prin urmare, modalitatea cea mai eficientă de a şti cum se descurcă copilul la şcoală este să îl întrebaţi pe un ton cât mai blând, să îi verificaţi notele de la lucrări şi să discutaţi cu profesorii despre performanţele sale şcolare. De asemenea, trebuie să vă asiguraţi copilul că nu trebuie să îi fie teamă să vă spună dacă întâmpină probleme.
  4. Ajutaţi-l să studieze. Mai întâi, acordaţi timp copilului să înveţe pe cont propriu, fie pentru o lucrare scrisă sau orală, pentru o prezentare, fie pentru un examen. După ce a terminat de studiat, atunci îi puteţi adresa întrebări despre ce anume a studiat. În acest fel, veţi observa ce subiect îi dă mari bătăi de cap şi, totodată, puteţi constata modul în care memoria şi abilităţile sale mentale s-au îmbunătăţit.
  5. Nu pierdeţi ocazia de a vă motiva copilul. Ca părinte, trebuie să vă motivaţi copilul să înveţe cât mai mult. Îi puteţi spune cât de importantă este educaţia, ce beneficii îi oferă pe termen lung, ce se întâmplă dacă nu termină şcoala şi, de asemenea, lăudaţi copilul, spuneţi-i cât de fericit sunteţi sau chiar acordaţi-i o mică recompensă de fiecare dată când ia o notă mare.

Unul dintre cele mai importante lucruri care dezvoltă inteligenţa copiilor este blândeţea părinţilor. Foarte posibil, copilul va lua de mai multe ori note mici la şcoală, situaţie în care nicidecum nu trebuie să ţipaţi la el. Mai degrabă, întrebaţi-l ce probleme întâmpină şi gândiţi-vă la un mod în care îl puteţi ajuta. Cel mai probabil, dacă veţi ţipa la el ori de câte ori ia o notă mica, copilul îşi va pierde interesul pentru carte, dar şi încrederea în sine.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*