Acizii Omega 3 sunt aur pentru organism. Sunt și situații când fac mai mult rău decât bine. Tu știi când?

Acizii grași Omega 3 nu au voie să lipsească din alimentație. Auzi asta mereu, nu-i așa? Tocmai pentru că se vorbește atât de mult despre beneficiile Omega 3 pentru organism, mulți se îndoapă cu suplimente. Dau fuga la farmacie și cumpără, fără să aibă recomandarea vreunui medic. Ei bine, există situații în care acest exces de zel în a consuma suplimente Omega 3 poate atrage după sine probleme grave de sănătate. Iată când și de ce.  

Acizii Omega 3 sunt aur pentru organism. Sunt si situatii cand fac mai mult rau decat bine. Tu stii cand

Picture 1 of 1

Automedicația, un obicei periculos

Poate ești o persoană perfect sănătoasă și nu iei niciu fel de tratament. Iar uneori te gândești să-ți îmbunătățești alimentația cu suplimente Omega 3 luate de la farmacie. Poate citești prospectul, poate nu. Ai deplină încredere în farmacistă și mergi pe ideea că nimic rău nu ți se poate întâmpla.

Dacă însă suferi de o anumită afecțiune și faci un anumit tratament, acest obicei poate fi nociv. Nu mai cumpăra după ureche suplimente, pentru că pot interacționa cu medicamentele pe care le ei. Sunt însă și cazuri în care combinarea de Omega 3 cu alte tratamente este recomandată chiar de medic.

Nu folosi suplimente de acizi grași Omega 3, inclusiv EPA, DHA sau LNA, fără să ceri acordul medicului, dacă iei unul din următoarele medicamente. Acestea interacționează cu Omega 3 și nu întotdeauna efectul este unul pozitiv.

• Medicamente anticoagulante.

Acizii grași Omega-3 pot potența efectul acestor medicamente. Așadar, riști să faci hemoragii.
• Medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat.

Suplimentele de Omega-3 pot crește concentrația de zahăr din sânge. De aceea, trebuie folosite cu precauție. Mai ales dacă tratamentul pentru diabet include medicamente ce contribuie la scăderea cantităților de zahăr din sânge. Acestea ar fi glipizidele și gliburida sau insulina.
În acest caz, diminuezi efectul medicamentelor.
• Ciclosporine.

Aceste medicamente sunt administrate pentru persoanele care au nevoie de transplant de organe. Cel mai probabil, nu te afli în această situație. E bine să știi totuși că asocierea ciclosporinei cu acizii grași Omega-3 poate reduce efectele secundare toxice ale medicamentelor.
• Steroizi topici și etretinate.

Asocierea Omega 3 cu aceste medicamente poate ameliora simptomele de psoriazis.
• Medicamente pentru reducere nivelului de colesterol

Creșterea cantității de Omega 3 și reducerea celei de Omega 6 din dietă poate stimula acțiunea medicamentelor. E vorba despre statine, medicamente recomandate pentru reducerea valorilor colesterolului.
• Antiinflamatoare nesteroidiene.

Ulcerul provocat de utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene (ibuprofen și naproxen) ar putea fi redus de acizii grași Omega-3. Acest efect a fost demonstrat însă deocamdată doar pe animale. Nu se știe cu exactitate dacă se poate obține același efect și în cazul oamenilor.

Surse foto: synergiashop.com, cdn1-doctissimo.ladmedia.fr


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*