Diversificarea alimentației bebelușului – de ce este bine să introducem peștele în alimentație?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca până la vârsta de 6 luni hrana bebelușului să fie alcătuită doar din lapte matern. Abia după aceea se poate începe diversificarea. Aceeași recomandare vine și pentru bebelușii hrăniți cu lapte praf. Diversificarea este definită de OMS ca fiind procesul ce începe atunci când laptele matern nu mai este suficient pentru a îndeplini necesitățile nutriționale ale copiilor, de aceea sunt necesare alte alimente și lichide, împreună cu laptele matern.

lysi introducere peste

Peștele este foarte important în alimentația copilului deoarece reprezintă o importantă sursă de proteine. Prin consumul de pește asigurăm organismului copilului nostru nutrienți importanți, de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Totodată, ne oferă o alternativă mai bună la alte tipuri de carne, conținând mult mai puține substanțe nocive.

Cu toate acestea, peștele este considerat printre cei mai întâlniți alergeni. De aceea, apar unele controverse privind introducerea lui în alimentația bebelușului. Unii experți sugerează vârsta de 10 luni pentru introducerea peștelui, când sistemul digestiv s-a dezvoltat și majoritatea grupelor de alimente au fost introduse în alimentație. Cu toate acestea, dacă în familie sunt înregistrate cazuri de alergii sau astm, acest pas trebuie amânat până la vârsta de 3 ani. Cu toate acestea, pediatrii francezi sunt de părere că peștele nu ar trebui să lipsească din alimentația copilului, chiar dacă există un teren familial alergic. Noi îți recomandăm să introduci mai întâi, în alimentația bebelușului tău specii de pește cu carnea delicată și fină, cu un gust mai puțin pronunțat și aproape fără oase, cum sunt codul, șalăul, păstrăvul.  Ai grijă să alegi mereu pește proaspăt și atunci când îl introduceți în alimentația puiului tău ai grijă să ții cont de regula celor trei zile, pentru a fi siguri că nu este alergic la acest aliment.

Potrivit experților în nutriția bebelușilor, printre peștii care sunt permiși în alimentația copiilor se află dorada, morunul, șalăul, codul, păstrăvul, heringul, sardina, somonul, macroul.

În general, peștele este sărac în grăsimi, dar sunt și ”pești grași” cum li se spune, cum sunt de exemplu macroul, heringul și somonul, care care sunt plini de acele grăsimi bune pentru organism, polinesaturate și mononesaturate. Aceste grăsimi Omega 3 (DHA și EPA) sunt esențiale pentru dezvoltarea creierului și pentru o bună funcționare a inimii și a ochilor.

Pentru cel mic, peștele este cea mai importantă sursă de acizi grași esențiali omega-3. De asemenea, aduce un aport mare de proteine, vitamine (A, D, E, dar și vitamine din grupul B) și minerale cum ar fi potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu. Consumul de pește îmbunătățește dezvoltarea cognitivă, vederea și întărește sistemul imunitar.

Pentru micuții care nu se împacă însă cu gustul de pește, cei de la Saga Sănătate (www.sagasanatate.ro) vin cu produse pentru copii. Este vorba de ulei din ficat de cod pentru Copii LYSI, care reprezintă sursa ideală de vitamine A, D, E și de acizi grași Omega 3, fiind terapia tradiționala împotriva rahitismului, pentru menținerea sănătății oaselor, pentru îmbunătățirea funcției cognitive și a vederii, dar și pentru stabilizarea dispoziției, a capacității de concentrare și a rezistenței la efort fizic și psihic. În plus, datorită purității sale, acest produs este recomantat chiar copiilor sub 1 an, ca aport esențial de vitamina D și acizi grași Omega 3, constituind un factor puternic de evitare a bolilor și de creștere a imunității.

Dacă vă este teamă că micuțul vă va respinge acest produs din cauza gustului nu tocmai plăcut, atunci nu trebuie să vă faceți griji. Puritatea, gustul bun, cantitățile generoase și eficiența sunt caracteristicile de aur ale produselor Lysi.


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*