Acizii grași Omega 3 sunt acizi grași esențiali pentru sănătate, concentrați in mare măsura in creier, pe care organismul nu-i poate produce, fiind imperios necesar sa facă parte din alimentația zilnică. Acizii grași Omega-3 intră în compoziția anumitor uleiurilor vegetale si anumitor pești (numiți „grași“), dar aceste surse nu sunt echivalente. Produsele de origine vegetală furnizează acei acizi grași numiți acizi alfa-linoleici (ALA). Peștele gras furnizează acizi grași omega 3, numiți acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).
Uleiul de pește conține, în esență, cei doi acizi menționați mai sus, iar efectul consumului acestuia este bine cunoscut, în ceea ce privește sănătatea inimii și a pielii. Oricum, uleiul de pește, datorită acestor acizi, are un efect incredibil asupra creierului, în special când vine vorba de pierderile moderate de memorie și de depresie.