Surse naturale de acizi grași

Acizii grași nesaturați sunt o excelentă sursă de sănătate pentru inimă, creier, articulații sau metabolism. Se știe faptul că acizii grași Omega 3 și Omega 6 nu pot fi sintetizați de organism, așadar, doar prin alimentație ne putem lua aportul necesar. Ce alimente sunt bune pentru organism, adevărate surse naturale de acizi grași, aflăm din acest material.

surse naturale de acizi grasi
Acizii grași fac parte din grăsimile simple saturate (acestea, la temperaturi scăzute, au un conținut solid, însă la temperaturi mari, devin lichide), dar și din grăsimile simple nesaturate (grăsimi ce au un conținut lichid, indiferent de temperatură). La grăsimile nesaturate intră și acizii grași esențiali – cei care nu pot fi sintetizați de organism, însă sunt necesari (e vorba despre Omega 3, Omega 6). Acizii grași polinesaturați sunt de trei tipuri: acidul alfa linoleic (ALA), acidul eicosapentanoic (EPA) și acidul docohexanoic (DHA). ALA este un acid esențial deoarece el nu poate fi produs și sintetizat de organism.
Dintre tipurile de acizi grași enumerați mai sus, cei buni sunt cei nesaturați, ce se întâlnesc predominant în uleiuri vegetale, pește gras sau semințe oleaginoase.

Surse naturale de acizi grași Omega 3

Acizii grași Omega 3 sunt foarte importanți în funcționarea bună a sistemului neurologic și pot ajuta în combaterea unor boli precum cele de inimă. Asociația Americană a Inimii recomandă ca dieta alimentară zilnică să includă surse naturale de acizi grași de Omega 3: pește gras – somon, hering, sardine sau ton – cel puțin de două ori pe săptămână.
În timp ce aceste alimente sunt extrem de bogate în acizii grași Omega 3, ele dețin pericolul contaminării cu mercur – așadar, trebuie să ai grijă de ceea ce scrie pe ambalajul peștelui cumpărat la conservă, din magazin.
Acizii grași de Omega 3 sunt utili în bolile precum: astmul, diabetul, colesterolul mărit, artrita, osteoporoza, unele tipuri de cancer, probleme ale pielii, tensiune mărită, probleme de atenție, probleme depresive, probleme digestive sau problemede vedere.
Acizii grași Omega 3, mai precis EPA și DHA, se întâlnesc în peștele gras (hering, ton, somon, macrou) sau în uleiul de pește. În general, uleiul de pește sub formă burtă are 18% EPA și 12% DHA. ALA, celalălt tip de Omega 3, se întâlnește în semințe de in, de rapiță, nuci, boabe de soia, spirulina sau fasolea.

Peștele conține EPA și DHA, esențiali pentru sănătatea inimii sau pentru prevenirea apariției cheagurilor de sânge.

Semințele sunt bogate în fibre, au un rol important în scăderea colesterolului, a stimulării imunității sau a prevenirii constipației.

Nucile ajută la prevenirea artritei reumatoide, a astmului, la bolile de inimă și la cele de ordin neurologic.

Spirulina – acea algă verzuie – ajută organismul prin menținerea colesterolului în limite normale, dar și pentru funcționarea membranelor celulare; spirulina se găsește pe piață sub formă de suplimente alimentare.

Fasolea are, de asemenea, rol în stabilizarea colesterolului și împiedică dezvoltarea ”grăsimii” pe artere și vase de sânge.

Verdețurile sunt și ele surse de Omega 3 – de aceea, este indicată o dietă bogată în spanac, salată, broccoli, varză de Bruxelles sau salată.

Surse naturale de acizi grași Omega 6

Acizii grași Omega 6 ar trebui să consumați de două ori mai mult decât acizii grași Omega 3. Din cauza vremurilor pe care le trăim, din cauza atâtor surse de mâncare nesănătoasă, Omega 6 este consumat poate chiar și în cantități de 15 ori mai mari decât Omega 3. Studii realizate de centrele din întreaga lume au arătat faptul că acizii grași consumați în cantități mari față de necesitate, ar putea aduce efecte negative asupra sănătății.

Patru uleiuri majore conțin Omega 6 – uleiul de palmier, de soia, de floarea soarelui și de soia.

Alte surse alimentare de acizi grași sunt:

  • puiul;
  • ouăle;
  • avocado;
  • nucile;
  • cerealele;
  • pâinea din grâu întreg;
  • alte tiprui de ulei – de cânepă, de in;
  • semințele de dovleac;
  • caju;
  • nuci pecan;
  • spirulina;
  • nuca de cocos.

Nucile sunt excelente atât ca gustări, cât și ca ingrediente pentru diverse preparate culinare.

Semințele conțin fibre și proteine, pentru întărirea organismului și pentru o floră intestinală sănătoasă.

Avocado conține acizi grași buni pentru reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Surse naturale de acizi grași Omega 9

Omega 9 este produs de către organism, atunci când există cantități destule de Omega 3 și Omega 6. Așadar, dacă ai o dietă bogată în Omega 6 și Omega 3, vei avea resursele necesare, în organism și pentru producerea de Omega 9. Dacă Omega 3 și Omega 6 lipsesc din dietă, atunci trebuie să îți iei aportul de Omega 9 separat.

Printre cele mai întâlnite surse naturale de acizi grași de Omega 9 sunt:

  • uleiul de canola;
  • uleiul de măsline;
  • uleiul de arahide;
  • uleiul de floarea-soarelui;
  • alune de pădure:
  • caju;
  • migdale;
  • avocado;
  • pui;
  • măsline;
  • ulei de susan;
  • fistic;
  • nuci;
  • ouă.

Problema peștelui contaminat îngrijorează în continuare oamenii de pretutindeni
Din cauza poluării în general, a metalelor grele transportate pe apă, din cauza naufragierii unor vase cu diverse substanțe toxice, peștii au de suferit, modificându-se calitatea lor. Mercurul este cea mai întâlnită toxină prezentă în organismul vietăților acvatice, motiv pentru care există rețineri de consum al peștelui la nivel mondial. Însă există soluții – peștii din crescătorii îndeplinesc standardele cerute de calitate.
Când nu mai ai nicio idee cu privire la meniul pe care îl vei găti, află că poți să încerci să adaugi o cantitate de acizi grași pentru o viață mai sănătoasă. Peștele poate fi consumat de două ori pe săptămână și se găsesc surse sigure de procurare, uleiul din salate trebuie să nu lipsească, iar gustările dulci ar trebui înlocuite cu diverse semințe, atât de benefice organismului.

 


Cu un Like vezi tot ce publicăm:

Ai ceva de adăugat?...

*